Jak se zbavit bradavic? Krev z rozsekané žáby je mýtus, fungují ale potraviny s fytoncidy

7. červen 2024

V pohádkách bradavice trápí hlavně čarodějnice. Skví se jim třeba na nose, ale to je jen nezhoubný zbarvený výrůstek, který vadí spíš esteticky. Jak je to ale s bradavicemi – jsou nakažlivé? A kde všude se můžou vyskytovat?

Bradavice jsou kožní výrůstky virového původu. Mohou být ploché, nitkovité nebo vypadat jako květákovité útvary. Co je pro ně ale typické, že jsou na povrchu drsné. Mohou být na rukou, nohou i sliznicích. „Třeba v konečníku nebo vagíně se mohou objevit genitální bradavice, které se přenášejí pohlavním stykem. Různých typů bradavic a těchto papilomavirů je jedenáct. Proto je důležité je vždy předvést kožnímu lékaři,“ radí Kateřina Cajthamlová.

Někdy jsou bradavice spojené i s nejrůznějšími pověrami. Třeba to, že bradavice zmizí, když si je za soumraku potřeme krví z rozsekané žáby. Anebo se vypráví, že bradavice skáčou z člověka na člověka. „Bradavice nepřeskakují, přestože jsou virové. Většinou se s nimi imunitní systém vypořádá. Ale kontaktem se přenést můžou,“ říká dermatolog Petr Arenberger.

„Bradavice se většinou tvoří v místech, kde přicházíme do kontaktu s možným infikovaným materiálem. Třeba na chodidlech, když často chodíme do bazénu a není tam úplně perfektní hygiena podlah,“ pokračuje kožní lékař.

Bradavice vs. výrůstek

Stařecké bradavice se objevují už od 40 let věku. Jsou nahnědlé a mohou se vyskytnout kdekoli na těle. Nemají infekční původ, vznikají stárnutím kůže. „Paradoxně ale takový výrůstek na nose nebo v obličeji nemusí být bradavice. Ono to tak vypadá, ale bývá to obvykle pigmentovaný výrůstek. Jedná se o naprosto nezhoubné mateřské znaménko, které prostě ošklivě vyrostlo a jenom nám tam kosmeticky vadí,“ říká profesor Arenberger.

Většina bradavic je benigních, to znamená, že jsou nezhoubné. Inkubační doba je dlouhá. Od infekce k projevu to může trvat i půl roku, takže zdroj, kde jste k bradavici přišli, je těžké vypátrat.

Výskyt bradavic je závislý na imunitním systému. Děti ho ještě nemají tak vyvinutý a až 30 procent z nich se s bradavicí setká. Podobné je to pak i u starších lidí, protože imunita věkem zase klesá. „Existují lidé, kteří mají odolný imunitní systém a nikdy bradavici nechytnou, ale pak jsou lidé, kteří chytí kde co. Nejčastěji chybí vitamin D, proto ho doporučuju brát jako dietní doplněk,“ říká lékařka.

Jak se zbavit bradavic

Nejznámější lékařskou metodou je kryoterapie neboli vypálení dusíkem. Někdy jsou však bradavice odolné i vůči dusíku. „Vypalováním se tam může zanechat kořínek a z něj bradavice recidivuje. Tady pak pomůže chirurgický zákrok. Ten však doporučuju až jako poslední,“ radí Kateřina Cajthamlová.

Mezitím můžete zkusit všechno, co se někde osvědčilo. Posluchači nám pár svých rad zavolali přímo do studia. Z babských rad dobře funguje vlaštovičník, lápis nebo ocet, do kterého dáte buď cibuli, česnek, nebo citronovou kůru.

Jak udělat výluh z octa

→ Do octa vždy použijte pouze jednu surovinu (nadrobno nakrájenou buď cibuli, česnek, nebo citronovou kůru).
→ Nechte 24 až 48 hodin louhovat, poté přikládejte pouze přímo na bradavici, pozor na okolní kůži. Místo přelepte, nasaďte ponožku a nechte působit nejlépe přes noc.
→ Účinek se dostaví v závislosti na velikosti bradavice. Tyto suroviny obsahují fytoncidy, což jsou látky rostlinného původu, které brání růstu mikroorganismů.

„Bradavice bývají úporné. Léčba trvá dlouho a prosím nevzdávejte to. Konzultujte jejich stav se svým kožním lékařem. Minimální procento se může zvrhnout v nádor. Ale chirurgickou léčbu bych nevzdávala případně ani opakovaně,“ doporučuje lékařka.

Prevence vzniku bradavic

  • Starejte se o svůj imunitní systém
  • Dbejte na hygienu
  • Nesdílejte ručníky, žínky
  • Nedotýkejte se bradavic jiných lidí, ani svých vlastních
  • Zeptejte se na očkování

Kde všude můžeme chytit bradavici? Můžou bradavice svědit? Posluchačka z Havířova překvapila doktorku Cajthamlovou s tipem na použití křídy. Poslechněte si v pořadu Vesele a zdravě.

Spustit audio