Kateřina Cajthamlová: Sezení zabraňuje správnému odvádění lymfy, důsledkem jsou oteklé nohy

14. červen 2024

Trápí vás oteklé nohy? Mezi nejčastější příčiny patří špatná obuv, nadváha, nedostatek pohybu, u žen těhotenství či užívání některých léků. O kolik se musí zvětšit objem nohou, aby byly oteklé?

„O objemu se takto mluvit nedá. Otok je místo, kde dojde k nadměrnému nahromadění tekutiny. Oteklé kotníky nejsou ničím neobvyklým, zejména pokud jste dlouho chodili, seděli nebo stáli. Ve spoustě případů za tím stojí nevhodně zvolená obuv,“ říká angioložka Martina Polanská.

Během letních veder tento problém trápí až 25 procent populace. Potýkají se s ním zejména starší osoby, ale i těhotné ženy nebo ženy před menstruací.

Sezení je třeba kompenzovat

Žíly na dolních končetinách jsou při dlouhém sezení nebo stání unavené. Nejsou schopné stoprocentně plnit svoji funkci, to znamená, že nejsou schopné dobře odvádět krev směrem k srdci. Žilní nedostatečnost se projevuje i tím, že ráno jsou kotníky zase splasklé, protože přes noc se to v těle srovná.

„Při onemocnění srdce nebo ledvin bývají otoky na dolních končetinách symetrické. Pravá část srdce se stará o žilní návrat z dolních končetin. A nejčastější cévní příčiny jsou varixy neboli křečové žíly. Určitý stupeň trápí 60 procent žen a 50 procent mužů,“ říká Kateřina Cajthamlová.

Křečové žíly

Důsledek varixů také je, že nemusí být otoky kolem kotníku, ale třeba v lýtku. „Pokud jsou žíly kolem kotníku v pořádku, otéká to jinde. Kolikrát každá noha nateče jinak. Důležité je zajít na cévní, nechat si udělat vyšetření a doporučit terapii. Dá se to sklerotizovat, existují různé mastičky, ale je důležité znát příčinu. K chronické žilní nedostatečnosti může dojít i například narušením cévního systému po operaci. Pokud je to lymfou, pomáhají lymfatické masáže.“

Nohy mohou otékat i po konzumaci alkoholu. Zejména pokud mu holdujete pravidelně, způsobíte si s ním zadržování vody v těle a v důsledku toho nejčastěji dochází k otokům nohou, ale i obličeje nebo rukou.

Také při cestování někomu natékají nohy. „Když dlouho sedíme v autě nebo autobusu, zase za to může žilní, nebo lymfatický špatný odtok. Sezení v dnešní době zabraňuje správnému odvádění lymfy.“

Krev vs. lymfa

Často slyšíme, jak někdo říká, že má nohy jako konve. „To může způsobovat lymfedém. Nohy natečou, buď že máme žíly, které nám to neodvádějí, anebo jsou ucpané lymfatické cévy. Pokud jsme obézní, příliš na nohy tlačíme a vlivem gravitace se nohy nemůžou té tekutiny zbavit,“ vysvětluje známá lékařka.

„V nohách se nejvíc nalije plazma, která tam přicestuje krví, cévami, konkrétně tepnami a kapilárami. Hlavní funkcí krve je přenášet kyslík a živiny, hlavní funkcí lymfy je starat se o imunitu, odvádět metabolity a tuk z tkání. Neodvádí ale krvinky, proto má žlutou barvu. Odvádí také různé infekční částice a lymfocyty, což jsou buňky imunitního systému. Lymfy se v tkáních vytváří zhruba dva litry denně,“ pokračuje doktorka Cajthamlová.

Oteklé nohy

Rady na závěr

Výbornou prevencí žilní nedostatečnosti je hydratace, proto dbejte na pitný režim. Je dobré vědět, zda nejste nositelem leidenské mutace.

  • Pokud se hromadí lymfa, pomáhají manuální lymfatické masáže
  • U poúrazových stavů zabírá enzymatická léčba
  • Mohou pomoct i bylinky jako březová kůra, kopřivy, ale musí být v pořádku ledviny a srdce
  • Dávat si nohy nahoru a jemně je masírovat spíš ze stran
  • Otužování žil studenou vodou odspoda nahoru
  • Pohyb během dne, alespoň chůze

Kdy je už potřeba nohy bandážovat? Jaký je rozdíl mezi přístrojovou a manuální lymfomasáží? Jak je to s léky na ředění krve? Co Kateřina Cajthamlová doporučuje lidem s podobnými problémy na invalidním vozíku? Poslechněte si v pořadu Vesele a zdravě.

Spustit audio