Jak se na následující nejistou zimní sezónu připravují lyžařské areály v Královéhradeckém kraji?

25. listopad 2020 09:16

O startu letošní lyžařské sezóny nerozhodne ani tak počasí a dostatek sněhu, ale spíše protiepidemická opatření. Areály v Královéhradeckém kraji ještě netuší, kdy přesně a za jakých podmínek lyžování začne. I přesto ale na mnoha místech začali s umělým zasněžováním sjezdovek.

Čtěte také

Ředitel Skiareálu v Deštném v Orlických horách Petr Prouza právě u jednoho sněžného děla zapíná ovládání.
„Ano, můžeme se podívat, jaké jsou teploty. Ukazuje nám to, že mokrá teplota je 1,1 stupně, takže zasněžování není v tuto chvíli možné."

Stojíme na modré sjezdovce, kde už první množství technického sněhu leží.
„V tuto chvíli ještě neměříme centimetry, i když jsme si letos pořídili rolbu, která nám to umožňuje. Budeme moci každým průjezdem přesně vědět kolik pod rolbou leží sněhu. Dříve jsme to měřili ručně. Teď to ještě nemá smysl. Neděláme souvislou vrstvu, zasněžujeme spíše na kupy, aby sníh případně odolal nějakému oteplení, které ještě přijde."

Zasněžování svahu, sněžné dělo, sněhové dělo

Příprava na zimní sezónu tedy pokračuje, ale neví se přesně, kdy bude zahájena.
„Je to tak. Bohužel, tohle nejsme přesně schopni říct. Naše logika je taková, že i kdyby se nezačalo, což nepředpokládáme, a zima přišla později, tak ten sníh budeme vždy potřebovat. I kdyby se začínalo třeba až od poloviny sezóny. Pokud teď sníh nevyrobíme a vládní opatření umožní lyžování, tak potom tady můžeme plakat nad zelenými svahy. Sníh ze dne na den nevyrobíme."

Sněžná děla tady v Deštném tak zapínají, když je teplota delší dobu pod bodem mrazu.

Čtěte také

Podobné je to i v dalších areálech, jako třeba na Horní Malé Úpě v Krkonoších, vysvětluje mi na svahu ředitel Martin Buček.
„Máme vysněženo asi půl kopce. Ještě to není na ježdění, ale už je to bílé. Myslím si, že pokud bude dobré počasí, tak bychom klidně mohli za čtrnáct dní o víkendu jezdit. Samozřejmě nezáleží to jen na počasí, ale i na pandemické situaci."

I tady s napětím sledují veškerá jednání o nastavených opatřeních.
„Vše každý den pečlivě sledujeme. Máme i Asociaci horských středisek České republiky, která za nás jedná s vládou. A vyjednává podmínky, které by se měly objevit v onom takzvaném Psu. Takže uvidíme. V současné době není úplně jasné, jak to bude vypadat."

Asociace horských středisek České republiky už před časem představila vlastní opatření, která jsou areály schopné udělat. Jedná se například o vyznačení rozestupů u pokladen a na nástupištích nebo o pravidelnou dezinfekci všech prostor.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související