Co nového čeká lyžaře ve Ski areálu v Deštném v Orlických horách? Zimní sezóna klepe na dveře

18. listopad 2018 10:15

Provozovatelé lyžařského areálu v Deštném v Orlických horách v těchto dnech finišují s přípravami na zimní sezónu. Počasí zatím úpravám sjezdovek i údržbě techniky přeje. Ale oni už by si přáli ochlazení, aby mohli začít se zasněžováním a mohli také přivítat první lyžaře. Co na ně v Deštném letos čeká?  

V nástupním místě vleku Marta II. v Deštném v Orlických horách jsme v plné práci zastihli strojníka lanové dráhy Víta Jirouška, který připravuje lanovku na zimu: „ Už je po zátěžových zkouškách a provádíme kontrolu všech drážních vozů, všech jejich spojů a jestli je vše v pořádku, aby na tom mohli dál jezdit návštěvníci. U sedaček kontrolujeme, zda jsou všechny šroubky na svém místě a jestli je unašeč pevně upevněn a fungují bezpečnostní rámy."

Kromě údržby vleků se v areálu samozřejmě připravují i další věci. Na ty se ptáme jednatele společnosti Sport Profi v Deštném v Orlických horách Petra Prouzy: „Doděláváme poslední úpravy zasněžovacího systému, připravujeme sjezdové tratě, všechny stroje na úpravu sjezdových tratí, abychom byli na sezónu připraveni."

V Deštném v Orlických horách začínají práce na nové lanovce. Do zimy by měla být v provozu

Lanovka na Tanvaldský Špičák

Lyžařské areály v České republice proinvestují letos miliony korun. Budují se běžecké okruhy a snowparky. Velká část peněz míří do výstavby a obnovy lanovek a vleků. Komfort lyžování se zlepší jak v Krkonoších tak v Orlických horách. Například v Deštném v Orlických horách právě v těchto dnech začínají zemní práce na nové lanovce. Hotovo by mělo být do 6 měsíců.

A odpovídá také na otázku, zda letos do lyžařského areálu směřovaly nějaké investice: „V loňském roce jsme postavili v areálu Marta II. novou sedačkovou lanovku, takže letos jsme neměli tolik sil na velké investice. Navíc připravujeme projekt nové samoobslužné restaurace, který bychom chtěli velmi rychle vyřešit. Tedy nebyly to letos žádné významné investice, ale stále se snažíme něco posouvat a vylepšovat. Pořídili jsme nějaké nové koncové zařízení k zasněžování. Celkem to byly asi 3 miliony korun, které jsme investovali do technického sněhu."

Lyžaři asi ocení, že letos bude provozní doba vleků o půl hodiny delší. Začínat se totiž bude každý den už v půl deváté ráno, a s tím souvisí i mírná změna ceny Skipasů.

Nová je i struktura ceníku

„Zavedli jsme juniorské jízdné. Do šesti let jsou u nás děti zdarma, dětské jízdné je do 12 let věku a juniorské nyní do 18 let," vysvětluje Petr Prouza.

Co nového čeká lyžaře ve Ski areálu v Deštném v Orlických horách?

O víkendu už má mrznout a to už se nejspíš spustí i umělé zasněžování.

„Chtěli bychom minimálně otestovat zasněžovací systém. Je dobré po té dlouhodobé odstávce všechno otestovat. A k tomu využijeme první mrazíky," dodává Petr Prouza s tím, že pokud teploty pod bodem mrazu vydrží několik dní, jsou schopni zahájit lyžařskou sezónu zhruba do týdne.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související