Hygienici a policie kontrolují dodržování zákazu prodeje výrobků s HHC. Co prodejcům hrozí?

16. březen 2024 07:59

Pracovníci Krajské hygienické stanice v Hradci Králové začali na konci minulého týdne kontrolovat dodržování zákazu prodeje výrobků s HHC. Stát tuto látku zařadil na seznam zakázaných návykových látek poté, co se začaly množit případy dětí, které po požití cukrovinek s HHC skončily v nemocnici. S hygieniky a Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí spolupracuje na kontrolách také policie.

Čtěte také

„Krajská hygienická stanice se zaměřuje zejména na kontroly e-shopů, prodejních automatů a kamenných prodejen. Z těch se soustředíme hlavně na prodejce tabákových výrobků, kosmetiky, dárkového zboží, ale také na stravovací provozy, které nabízejí prodej elektronických cigaret,“ říká mluvčí Krajské hygienické stanice v Hradci Králové Veronika Krejčí.

První vlna kontrol podle ní potrvá 14 dní. „My přijdeme do provozovny, neprokazujeme se, rozhlédneme se, co prodejce nabízí, případně co zachytíme za výrobky v automatu. Soustředíme se na obsah a pokud bychom viděli, že je deklarováno, že výrobek obsahuje HHC, tak bychom zahájili kontrolu. Nebo kdyby byly na výrobku nějaké přelepené nápisy, tak pak bychom odebírali vzorek.

Čtěte také

S kontrolami začali hygienici v Královéhradeckém kraji na konci minulého týdne. Produkty s HHC zatím našli u jednoho prodejce. Další případ nahlásila Státní zemědělská a potravinářská inspekce, která se na kontrolách také podílí.

Oba případy teď prověřuje policie, upřesňuje krajská policejní mluvčí Iva Kormošová. „V Královéhradeckém kraji v souvislosti s dodržováním zákazu prodeje výrobků s HHC zatím evidujeme dva případy. Jeden je z Nového Města nad Metují a druhý z Hradce Králové. V obou prodejnách jsme výrobky s HHC zajistili. Jelikož jsou oba případy v prvotní fázi šetření, nelze k nim říci bližší informace.

Za držení látky HHC hrozí lidem pokuta, až 15 000 korun, při velkém množství až osm let vězení.

Spustit audio

Související