Hudbu vnímat i jinak než sluchem? V Hradci Králové si lidé užili koncert Vypsané fixy pro neslyšící

2. duben 2024 08:32

Skautský institut v Hradci Králové uspořádal koncert pro neslyšící publikum. Hrála a zpívala kapela Vypsaná fixa. O tom, že hudbu jde vnímat i jinak než ušima, se přesvědčily desítky návštěvníků. Pro neslyšící koncert do českého uměleckého znakového jazyka tlumočila brněnská skupina Hands Dance. A redaktorka Adéla Kavříková byla u toho.

„Zdravíme všechny! A my vám teď zahrajeme 15 písniček ve světové premiéře Vypsané fiXy se simultánním překladem. První píseň se jmenuje Čtyři slunce.“ Na Vypsanou fiXu přišla do hradeckého AC klubu bezmála stovka lidí. Někteří teď ale vůbec nic neslyší. I přesto se většina z nich dobře baví a taky tančí.

Čtěte také

„Tak co, hrajeme dobře? Překládají překladatelky dobře? Písně do uměleckého znakového jazyka překládají tlumočnice z brněnské skupiny Hands Dance. Na pódiu se jich střídá celkem pět.

„V těch písních není to, že bychom šli slovo po slově, ale jde o to načerpat to, co se tou písní chce říct, vysvětluje zakládající členka Hands Dance Radka Kulichová. Příprava na koncert trvá vždy minimálně měsíc. V případě Vypsané fiXy to ale bylo náročnější. Její texty totiž kromě vymyšlených slov zahrnují taky řadu metafor.

„My to máme ověřené, protože mezi námi jsou právě ti neslyšící, kteří to třeba vymyslí, nebo nám potvrdí to, že se to tak může použít. Takže používáme někdy i metafory ve znakovém jazyce k tomu, abychom docílili toho významu nebo té nálady k tomu, co tam je v tom textu písně.

Čtěte také

Pokaždé, když kapela dohraje, návštěvníci tleskají. Ti neslyšící potlesk naznačují třepotáním rukama nad hlavou. „To byl vynikající neslyšící chorál!

Mezi těmi, kteří hudbu neslyší, ale přesto se dobře baví, je i Vojta s Jirkou. Doznívají tóny poslední písně a já se jich přicházím zeptat, jaké to bylo. Znakový jazyk neovládám, a tak mi s překladem pomáhá tlumočník Jindřich Mareš. „Vojta říká, že každý tu hudbu vnímá jinak, na každého to působí jinak, já jsem prostě jen rád, že jsem tohle mohl zažít.

Podobně koncert hodnotí i Jirka. Akcí, jako je tahle, už zažil několik. „Já na Vojtu navážu, pro mě to bylo takové oživení. Já v podstatě neslyším nic, ale vnímám ten rytmus a vnímám ty vibrace, protože tady to duní, když se hraje taková hudba. A jsem rád za ten zážitek. Bylo to pro mě takové zavzpomínání na mládí.

Čtěte také

Silný zážitek si z koncertu odnáší taky frontman Vypsané fiXy Michal Mareda. „Vlastně mi to přišlo, že ti lidé jsou všichni úplně na stejné lodi. Vůbec mi nepřipadalo, že by někdo byl odstrčený.

Vy jste možná z těch ostatních koncertů zvyklí na nějakou interakci s publikem, lišilo se to tady nějak? „Ani ne, možná to bylo ze začátku trošku opatrnější, ale potom se to rozjelo, ta energie se prolomila a bylo to dobrý.

Koncert pro neslyšící a dalších pět podobných akcí tlumočených do českého znakového jazyka mohl hradecký Skautský institut uspořádat díky podpoře Výboru dobé vůle Nadace Olgy Havlové.

Spustit audio

Související