Hudba pro každého. Jičínský svátek hudby proběhl na veřejných prostranstvích v horku, ale s radostí

22. červen 2021

Hudební tóny, které jsou určené všem posluchačům zdarma, zněly v ulicích Jičína. Byly součástí 10. ročníku celoměstského multižánrového festivalu Svátek hudby, který se konal v zámeckém parku, na dvorcích, na  arkádovém nádvoří zámku nebo přímo na Valdštejnově náměstí. 

Hlavním pořadatelem jsou Kulturní zařízení města Jičína. Víc informací k jičínskému hudebnímu svátku, který zároveň odkazuje k Evropskému dni hudby, se dozvíte z reportážního rozhovoru Vlaďky Wildové.

Čtěte také

10. ročník celoměstského multižánrového festivalu navázal na dlouholetou tradici oslav mezinárodního dne hudby, který se koná vždy 21. června, v den letního slunovratu. V tento mimořádný den se hudba stává dostupnou pro každého.

Cílem tohoto oficiálně uznávaného dne hudby je oživit místa, kde se ve městě hraje živá hudba, anebo by se hrát měla, a umožnit hudebníkům všech žánrů, věku, profesionálního statusu či hudebního vzdělání zahrát si na veřejnosti. Vstup na všechny koncerty je dobrovolný.

Jičínský svátek hudby podporuje město Jičín. Letos se uskutečnil na Valdštejnově a Žižkově náměstí, na dvorku v ulici Na Příkopech, v zámeckém parku, v bývalých městských lázních a na arkádovém nádvoří zámku.

Do programu patřil i symbolický koncert k 400. výročí popravy 27 pánů na Staroměstském náměstí v Praze v podání Michaela Pospíšila a souboru Ritornello.

Zdraví vás Notochod v mracích

Atrakcí letošního jubilejního ročníku se stal Notochod v mracích (muzikanti na chůdách), který zachytilo i naše video při přechodu od Valdické brány na Žižkovo náměstí.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.