Hradečtí archeologové uvažují za dva roky o další námořní výpravě ve člunu vydlabaném z kmene stromu

5. srpen 2024 07:54

Experimentální archeologové z Archeoparku Všestary na Hradecku uvažují o další námořní výpravě ve člunu vydlabaném z kmene stromu. Expedici Monoxylon 5 vědci předběžně plánují na léto 2026. Navážou tak na předchozí čtyři výpravy z let 1995 až 2023. Chtějí přeplout Egejské moře ze západu na východ, tedy opačně než při poslední plavbě. 

Čtěte také

Cílem expedice je mimo jiné vyzkoušet, za jakých podmínek se před 9 tisíci lety přepravoval náklad. „Jsou ještě některé dlouhé trasy, o kterých kdybychom věděli, že je v lidských silách je přejet, tak by nám to zkrátilo plavební čas přes Egejské moře. A to je výzva,“ říká archeolog Radomír Tichý.

Expedice Monoxylon V by se mohla odehrát v létě roku 2026 a navázala by na předchozí čtyři výpravy z let 1995 až 2023. Plavit by se měla v Egejském moři ze západu na východ, tedy opačně než v roce 2023. Expedice mají přispět k poznání o šíření raných zemědělských kultur ve Středomoří.

Čtěte také

K plavbě by archeologové opět využili člun, který vyrobili z kmene přes 300 let starého dubu pro expedici Monoxylon IV. Na délku má 11,5 metru a široký je až 120 centimetrů. Pojme 20 pádlařů a kormidelníka. Předlohou plavidla je 8000 let staré neolitické plavidlo s plochým dnem objevené v roce 1994 v jezeře Bracciano u Říma.

Z minulých výprav archeologové získali množství dat a měření, která se snaží využít pro počítačové modelování námořních plaveb. Podle Radomíra Tichého se ale ukazuje, že měření na moři by bylo třeba udělat více. „To je i důvod pro to, aby člun na moře opět vyplul, abychom mohli srovnat skutečný výkon plavidla s počítačovým modelem. Archeologický experiment nikdy nebude zbytečný.

Čtěte také

V Egejském moři se podle něj navíc rychle mění počasí, je proměnlivé pro plavbu a překonávání přírodních překážek. Zatímco 500 kilometrů dlouhá plavba v roce 2023 se odehrála po ostrovech v Egejském moři z východu na západ, expedice Monoxylon V by mohla plout opačně.

„Žádné šíření kultury neprobíhá jen v jednom směru. Důležitý je návrat do mateřské oblasti, kde se znovu načerpá síla původní kultury a ta je v kontaktu s novými osadníky. I směr zpátky je důležitý, uvedl Tichý. V současnosti Tichý chystá publikování závěrů expedice Monoxylon IV v odborných zahraničních časopisech.

Spustit audio

Související