Hradecké cestovní kanceláře zaznamenaly nižší zájem o zahraniční dovolené a mění nabídky zájezdů

26. červenec 2020 10:22

Cestovním kancelářím v Hradci Králové klesly prodeje zájezdů. Do zahraničí se letos chystá o více než polovinu lidí méně než v loňském roce. Podle prodejců letních dovolených je hlavním důvodem jarní pandemie koronaviru. I proto se někteří z nich snaží změnit nabídku a více se zaměřit na Česko.

„Lidé letos určitě vyhledávají více pobyty v České republice než v zahraničí," říká ředitel cestovní kanceláře B&K Tour Filip Bureš.

Čtěte také

I proto se snaží poptávce českých klientů přizpůsobit.
„Navýšili jsme kapacity nabídky chalup a chat po České republice. Máme rozhodně větší nabídku než jsme měli v loňském roce. Lidé u nás nejvíce cestují hlavně do jižních Čech a na jižní Moravu. A roste i poptávka po Českém ráji."

Zájem o dovolenou v České republice se podle Filipa Bureše meziročně zvýšil o téměř 20 procent. Méně lidí ale objednává zájezdy do zahraničí.
„Úbytek českých klientů je znatelný. Například v Chorvatsku se to snížilo prakticky na polovinu."

Letní dovolená a četba patří k sobě

Nízký zájem o zahraniční dovolené potvrzuje i organizátorka zájezdů ze společnosti CK Alpintour Lucie Vinklerová.
„Přežíváme a čekáme co bude. Prodej zájezdů do Chorvatska, což je jediné, co se dá dnes prodávat z naší nabídky, tak je zhruba 40 až 50 procent oproti loňskému roku."

Čtěte také

I přes velký úbytek klientů, cestovní kancelář zatím neplánuje rozšířit cílové destinace.

Jak by provozovatelé řešili případné zhoršení koronavirové pandemie v zahraničí, popisuje Lucie Vinklerová.
„Jakmile bychom měli ten zájezd ještě nevyjetý a nastala by povinná karanténa, tak prostě ten zájezd nepojede. Ale záleží na lidech, samozřejmě se s nimi budeme chtít nějakým způsobem domluvit. Buď jim vystavíme voucher nebo jim vrátíme peníze."

Mnoho lidí si dovolenou v zahraničí přeložilo na příští rok.

autoři: Vojtěch Krátký , baj
Spustit audio

Související