Hradec Králové zrušil tendr na provozovatele zvířecího útulku. A nechystá ani novoroční ohňostroj

21. září 2023 08:51

Radnice v Hradci Králové zrušila výběrové řízení na nového provozovatele útulku pro opuštěná zvířata. Tendru se zúčastnili dva uchazeči, ale ani jeden nesplnil podmínky soutěže. Aktuální informace z jednání rady města zjišťovala reportérka Adéla Kavříková.

Jak to tedy bude se zvířecím útulkem dál?
Na úvod připomenu, že kvůli podezření na špatné zacházení se zvířaty začala radnice nového provozovatele útulku hledat letos v březnu. Vypsala výběrové řízení, ale jeho výsledky následně zrušila.

Rada města chtěla vypsat nový tendr, jenže do toho projevily zájem o provozování útulku Městské lesy Hradec Králové. O dalším postupu tak chce vedení města rozhodnout až v říjnu.

Proč se vše tak protahuje?
Problém vidí radnice v tom, že městské lesy chtějí provozovat pouze útulek pro psy, nikoliv i pro kočky.

Čtěte také

Kdyby tedy vedení města vybralo jako provozovatele právě je, bude muset vypsat další výběrové řízení, aby bylo postaráno i o kočky.

Útulek zatím stále provozují technické služby, které ale s jeho vedením nemají dostatek zkušeností.

Nebude ale v případě městských lesů situace podobná?
Mohlo by se to stát a město se proto bude zajímat především o to, jak mají noví uchazeči zajištěnu veterinární péči a také to, jak bude probíhat komunikace s veřejností.

Zvládá rada řešit i jiné věci, než útulek, kterým se zabývá prakticky na každém zasedání?
Zvládá. Například se změní oslavy Nového roku. Radnice místo ohňostroje chystá takzvaný videomapping a laserovou show. Záměr schválili radní, definitivně to ale musí potvrdit zastupitelstvo.

Čtěte také

Vedení města se podle náměstkyně primátorky Ilony Dvořákové zvolené za Rozvíjíme Hradec shodlo na tom, že ohňostroje chce nahrazovat šetrnějšími variantami pro životní prostředí. „Věřím, že najdeme shodu a že tohle bude velmi důstojná náhrada. Protože i další evropská města opouštějí myšlenku ohňostrojů a také v našich 29 městech, i těch největších, jako je Praha a Brno, už ohňostroj nemají. Takže si myslím, že jsme se vydali správnou cestou.“

A radní se znovu vrátili i k plánům na revitalizaci Velkého náměstí. Tady město aktuálně hledá možnosti, jak u přípravy revitalizace zlepšit komunikaci s vlastníky pozemků a veřejností. Tam mělo v minulosti dojít k mnoha chybám. To má vyřešit specializovaná agentura, která s komunikací pomůže.

Spustit audio

Související