Hradecký útulek pro opuštěná zvířata čelí podezření z týrání. Případ jde do přestupkového řízení

3. srpen 2023 09:53

Kvůli vyloučení možné podjatosti bude záležitost nejspíše řešit úřad v jiném městě. Útulek aktuálně provozují technické služby, patří tedy městu Hradec Králové. Na jaře vypsal magistrát výběrové řízení na nového provozovatele a dosavadní vývoj situace okolo městského útulku zmapovala reportérka Adéla Kavříková.

Město vypsalo tendr na nového provozovatele útulku v březnu. Podle původního plánu mělo k předání vedení externímu dodavateli dojít na konci léta. Čas tedy stále ještě je, situaci ale komplikují dvě věci. První z nich jsou nejasnosti ve vyhodnocení té veřejné zakázky. A tím druhým problémem je trestní oznámení, které směřovalo na zaměstnance útulku.

Co přesně policie v městském útulku vyšetřovala?

Čtěte také

Podané trestní oznámení mělo obsahovat skryté záznamy, na kterých pracovníci nevybíravě mluví o tom, jak se vypořádat s kočkami. Vyšetřování už skončilo a podle mluvčí krajské policie Lucie Konečné se o trestný čin nejednalo, věc byla tedy částečně odložena a předána do přestupkového řízení.

Záležitost má teď na stole hradecký magistrát, dá se ale očekávat, že kvůli vyloučení možné podjatosti bude věc řešit úřad v jiném městě v rámci regionu.

Podle primátorky Pavlíny Springerové z Hradeckého demokratického klubu situace není tak vážná, obvinění ale řeší s právníky a podotýká, že úředníkům magistrátu nikdo žádná videa ani zvukové záznamy nepředal, objevily se pouze v médiích. Současný vedoucí útulku se k možným pochybením nevyjadřuje vůbec. Na služebním telefonu aktuálně není k zastižení.

Ty sama jsi nedávno v útulku točila reportáž o službách psího hotelu. Jak to tam vypadalo?

Čtěte také

Současný vedoucí útulku František Šulc mě hned v úvodu upozornil na to, že mají problémy s nelegálními odposlechy. Že neví, kdo je tam umístil a chce se proto vyhnout natáčení přímo v prostorách útulku. Kromě toho mne z počátku nechtěl pustit ani za branku.

Pan Šulc by podle dostupných informací měl zůstat vedoucím útulku i nadále. Jeho působení ale zpochybňují někteří kritici. Podle jejich názoru by útulek neměl vést někdo, kdo čelí podezření z týrání zvířat.

Připravuje magistrát po všech těchto informacích, které se objevily, nějaké změny?

V úterý po mimořádném zastupitelstvu jsem o útulku mluvila s primátorkou Pavlínou Springerovou za HDK.

Čtěte také

Ptala jsem se jí jednak na výběrové řízení a také na ona podezření z týrání zvířat. Na můj dotaz mi sdělila, že problematika útulku je rozdmýchávána některými spolky a lidmi a děje se tak na hraně toho, co je akceptovatelné.

Výběrové řízení podle ní proběhlo v souladu se směrnicí a rada města nejtěsnější většinou odhlasovala nového provozovatele. Připouští ale, že se k této problematice úředníci znovu budou vracet až skončí období letních dovolených.

Zároveň hodlá magistrát kromě pracovních smluv zaměstnanců prověřit i obvinění z toho, že mělo docházet k týrání zvířat. My se tomuto tématu budeme samozřejmě dál věnovat a přineseme vám názory všech zúčastněných stran.

Spustit audio

Související