Královéhradecký psí útulek je přeplněný, je v něm několik desítek psů. Jak chce město situaci řešit?

6. prosinec 2020

Městský útulek pro opuštěná zvířata v Hradci Králové řeší problém. Nemá žádné volné místo. Je to především proto, že je v něm zhruba 70 psů. Zájemci o ně sice jsou, osvojit si je ale zatím nemůžou. Město bude o vlastnictví psů jednat v pondělí.

Čtěte také

„Jsme předměstským útulkem v Hradci Králové, který provozuje naše organizace, tedy Technické služby Hradec Králové," říká náměstek ředitele Technických služeb Hradec Králové Daniel Jeřábek.

Útulek teď jen těžko přijímá další zvířata.
„My jsme momentálně obsazeni na maximum. Takže nemůžeme přijímat řádné psy ani provozovat tradiční penzionování psů přes svátky nebo Silvestra, co bylo velmi oblíbené. Ale zatím tedy tuto službu nemůžeme poskytovat."

V útulku je teď zhruba 70 psů. Ti byli zabaveni v říjnu na pokyn krajské veterinární správy v součinnosti s policií původnímu majiteli.

Jejich osvojení zatím není možné. Lidé ale mohou pomoci jinak.
„Před útulkem může každý najít velkou oranžovou bednu, která je určena na dary. Zájem máme především o kvalitní granulované krmivo. Lepší je darovat menší množství kvalitního krmiva než naopak. Vzhledem k tomu, že máme v současné době menší plemena psů, tak se hodí granule jemnější a drobnější."

Útulku pomůžou i pelíšky nebo obyčejné deky

Čtěte také

Kateřina Šmídová z královéhradeckého magistrátu přibližuje, jak chce město v pondělí situaci vyřešit.
„Rada města během tohoto týdne souhlasila s návrhem přijetí psů do majetku města. V pondělí se tímto návrhem bude také zabývat zastupitelstvo. Potom ještě bude nutné zajistit podpis ze strany současného majitele zvířat. Jakmile bude mít město veškeré potřebné dokumenty, bylo by možné nabídnout psy k osvojení."

Psi by pak mohli mít nové majitele před Vánoci, nebo začátkem příštího roku.

autoři: Eliška Horáková , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.