Hradec Králové zdobí na 55 tisíc kusů letniček. Při vedrech je technické služby denně zalévají

25. červen 2021 09:09

Denně po Hradci Králové pracovníci technických služeb zalévají při horkých dnech téměř 55 tisíc letniček vysázených po městě. Starají se, aby květiny neuschly.

Čtěte také

„Do cisterny se vejdou tři kubíky vody a použijeme tři až pět cisteren denně," říká pracovník technických služeb Tomáš Adamec, který zalévá květiny po Hradci Králové asi 15 let.

Například na Ulrichově náměstí při horkých dnech kropí letničky zhruba hodinu.
„Je to normální voda, kterou tankujeme v Jiráskových sadech."

Přes letní měsíce pak stráví u záhonů s hadicí v ruce okolo 8 hodin denně.
„Když zaprší nebo se ochladí, tak už není zapotřebí tolik kytky zalévat. Stačí to třeba druhý, třetí nebo čtvrtý den."

U letniček se tak v době dešťů může intenzivní zalévání přerušit.

Čtěte také

Jiné je to ale podle náměstka ředitele Technických služeb Hradec Králové Daniela Jeřábka u stromů, ty se mnohdy zalévají, i když prší.
„Tam musí opravdu pršet intenzivně a dlouhodobě, aby voda prosákla zhruba až do půl nebo tři čtvrtě metru a dostala se ke kořenům stromů. Tedy tam zálivka probíhá i když nějaká přeháňka přijde."

Prioritně se prý zalévají například stromy vysázené loni na podzim.
„Potom druhý ročník stromů, to znamená stromy vysazené předloni. A popřípadě na některých extrémně zatížených místech a když na to máme čas, prostor i kapacity, tak zaléváme i třetí ročník stromů."

Čtěte také

Na podporu zásobování vody u stromů také používají technické služby například zavlažovací vaky. Ty dokážou zaměstnanci velmi rychle naplnit z cisternového vozu a ve vaku jsou otvory, kterými prokapává voda až ke kořenům stromů.

„Používáme je především na místech, která jsou velmi zatížena suchem, například v úzkých refýžích podél silnic. Tam je také zálivka poměrně složitá, protože při zalévání začne voda odtékat na komunikaci a je to marná práce. Nebo používáme zavlažovací vaky tam, kde víme, že je hodně propustná půda," dodává Daniel Jeřábek.

Vaky ale zatím nejsou u všech stromů, po Hradci Králové jich je rozmístěno asi 100.

Spustit audio

Související