Hradec Králové už zná výsledky vrtů ohledně možnosti vybudovat na Velkém náměstí podzemní parkoviště

25. leden 2021 08:25

Hradecký magistrát má k dispozici podrobné výsledky vrtů, které zkoumaly geologické podloží na Velkém náměstí. Město tam zvažuje vybudování velkokapacitního podzemního parkoviště, které by významně pomohlo proměnit historické centrum města. V bezprostřední blízkosti nejvýznamnějších stavebních památek totiž zatím parkují stovky aut. 

Čtěte také

„Principiálně z geologického hlediska by bylo možné tuto myšlenku realizovat. Ale jak víme, ona realizace je závislá na spoustě dalších okolností," říká primátor Hradec Králové Alexandr Hrabálek z ODS.

Než se ke zmíněným okolnostem dostaneme, dejme slovo i těm, kteří se o samotné vrty a jejich vyhodnocení postarali.

Podle architekta Jiřího Krejčíka z hradeckého ARN studia se žádné velké překvapení neobjevilo.
„Ukazovaly se tam štěrkopískové terasy v té výšce, je vidět, že to všechno bylo kdysi pod vodou, tekla tudy řeka. A mezi tím jsou ještě jílové usazeniny, takže taková docela zajímavá geologická skladba."

Čtěte také

Vrty přitom byly hodně důkladné a postaraly se i o jeden rekord.
„Do takové hloubky se tady v centru města zatím nikomu nepodařilo dostat. Takže nyní máme kompletní představu o skladbě souvrství, které je pod Velkým náměstím až do hloubky 25 metrů."

V místě plánovaného parkoviště je podle výsledků průzkumu slabá takzvaná kulturní vrstva, výstavbě by tedy nemuseli bránit ani archeologové.

A parkoviště by šlo vybudovat i po technické stránce, říká Michal Krejčík z ARN studia.
„I po konzultaci s odbornou firmou na zakládání staveb v takových situacích jsme vyhodnotili, že je to reálné a jde o celkem běžný způsob vytvoření podzemního objektu v takovém prostoru."

Čtěte také

Výsledky vrtů vyznívají pro plány města dobře, to je ale skutečně jen první krok. Pokračovat bude další průzkum lokality, pak bude potřeba rozhodnutí zastupitelstva a veškeré legislativní náležitosti.

A potřeba bude přesvědčit i ty, kteří se výstavby parkoviště z různých důvodů bojí, naznačuje Jiří Krejčík.
„Kopec se nerozsype. Takové ty katastrofické předpovědi, že spadne Bílá věž a katedrála, takové nesmysly, které se vždy objeví, tak ty průzkum zcela vyloučil. A že by se odvodnilo náměstí, to také nehrozí. Je to jako když zatlačíte plechovku do písku, také neodvedete vodu."

Nové podzemní parkoviště na Velkém náměstí v Hradci Králové by mělo pojmout 294 aut, dalších 47 míst by zůstalo na krátké zastavení i na povrchu.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související