Hradec Králové řeší problémy s parkováním. S nápadem, který se městu líbí, přišli městští strážníci

6. květen 2021 09:15

Radnice v Hradci Králové chce hledat další možnosti, jak vyřešit problémy s nedostatkem parkovacích míst. S jedním nápadem, jak řidičům usnadnit život, přišla hradecká městská policie. Jeho realizace by ve městě vytvořila řadu dalších parkovacích ploch.

Čtěte také

Snažím se zaparkovat na jednom z míst poblíž polikliniky II. na Slezském Předměstí. A nebýt parkovacího asistenta nebylo by to úplně jednoduché. Přitom kousek odtud je plocha, na které by klidně mohla vzniknout další dvě nebo tři parkovací místa.

„Bude se rozhodně jednat o desítky parkovacích míst. Skutečně jsou lokality, kde lze vytvořit třeba tři nebo čtyři parkovací místa, ale jsou tam i lokality, které mají desítky parkovacích míst. Takže si myslím, že bychom se mohli dostat i na 100 či 200 parkovacích míst, které bychom vytvořili relativně jednoduše v městě Hradec Králové jen nějakými úpravami," popisuje náměstek primátora Pavel Marek z hnutí ANO.

Čtěte také

Myšlenka vytipovat po městě plochy, které momentálně nejsou využité a daly by se použít na oficiální parkování, pochází z hlav městských strážníků.

Impulsem byly čím dál častější přestupky a trvající problémy s parkováním, říká ředitel hradecké Městské policie Miroslav Hloušek.
„To vás potom donutí přemýšlet nad tím, jak tento problém vyřešit nebo mu aspoň trochu pomoci. Využili jsme místní znalosti, že některé parkovací plochy nejsou například dotaženy úplně do konce. Jsou tam třeba tři stání a další tři by se za velice nízké náklady mohly vytvořit prodloužením parkovacího místa."

Nejde jen o místa tady v lokalitě polikliniky na Slezském předměstí, ale i na dalších místech, kde je parkování problematické - třeba na Moravském předměstí.

Čtěte také

Město chce podle Pavla Marka s úpravami na některých místech začít co nejdřív.
„Chceme vybrat tři nejzajímavější lokality, prodiskutovat to v rámci technických služeb a v rámci majetku, kde jsou nějaké majetkoprávní problémy. A pokud to půjde, tak to co nejdříve poslat k realizaci."

A jak takové úpravy mohou vypadat? Co bude potřeba?

„Některé plochy zpevnit, něco přemístit. Například nějaké nádoby či městskou zeleň," vysvětluje Miroslav Hloušek s tím, že by šlo například o přesazení některých stromů o metr nebo o dva tak, aby se v místě dalo parkovat.

Na některé drobné úpravy by stačily peníze v rozpočtu technických služeb, město se ale chystá vytipovaná místa prověřit a spočítat, kolik by všechny úpravy stály.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související