Hradec Králové bude mít v příštím roce nový parkovací dům v Gayerových kasárnách za 100 milionů korun

27. prosinec 2017 10:16

V Hradci Králové začaly přípravy na stavbu nového parkovacího domu v Gayerových kasárnách pro více než 320 aut za zhruba 100 milionů korun. Investorem stavby je společnost ISP. V plánu je oprava i Gayerových a Vrbenského kasáren. 

Objekt z 50. let minulého století Gayerových kasáren je velmi komplikovaným územím. Investorem stavby parkovacího domu je společnost ISP, majitelem pozemku je ale město Hradec Králové. Ostatní budovy Gayerových kasáren budou patřit pod Královéhradecký kraj, který nyní smluvně řeší hlavně koupi městské Vrbenského kasárny.

Smluvní vztah mezi investorem parkovacího domu a městem Hradec Králové upřesňuje za hradecký magistrát z oddělení evidence majetku Jan Slavík: „Společnost ISP uhradí městu Hradec Králové stavební plat ve výši 4 miliony 52 tisíc 852 korun bez DPH. Což ročně činí částku 213 308 korun. Smlouva je uzavřena do konce roku 2036, takže nám zbývá ještě 18 let. Po ukončení stavebního řízení práva stavby bude nemovitost, pozemek včetně objektu, převedena do majetku města."

Parkování (ilustrační foto)

Součástí obnovy bývalého vojenského areálu bude i oprava obou kasárenských objektů.

V Gayerových kasárnách vznikne depozitář Muzea Východních Čech, ve Vrbenského kasárnách pak i přírodovědná expozice.

Více informací k opravě říká za Královéhradecký kraj náměstek hejtmana pro investice Václav Řehoř z ODS: „Co se týče těchto dvou budov, to jest Gayerovy a Vrbenského kasárna, tam bude investorem kraj. Kraj tam plánuje investovat do každé z těch budov přibližně 123 milionů korun. Harmonogram je takový, že Gayerovy kasárna jsou o něco blíže té realizaci. A tam předpokládáme, pokud půjde vše tak, jak by mělo jít, že ta realizace by měla započít v roce 2019."

Stavba nového parkovacího domu ani archeologický průzkum v Gayerových kasárnách by parkující řidiče omezovat neměly.

autoři: Vendula Brdičková , baj
Spustit audio

Související