Aut je čím dál víc, ale parkovacích míst málo. Platí to i ve Dvoře Králové nad Labem

31. květen 2017

Obyvatelé jedné z okrajových částí Dvora Králové nad Labem si stěžují na problémy s parkováním u svých bytovek. Parkovací místa jim prý často zabírají řidiči z okolí a vyjímkou prý není ani situace, kdy nesprávně odstavená auta blokují například svoz odpadů.

„Nejhorší den je, když se třeba vrátíte z víkendu, ve večerních hodinách, tak nemáte šanci zaparkovat. Protože tam je spousta cizích aut, která by měla parkovat před vlastním domem," popisuje stále se opakující problémy ve Štefánikově ulici ve Dvoře Králové nad Labem jeden z místních obyvatel Josef Šmíd.

Starosti jsou ale podle něj běžné i ve všedních dnech, kdy parkoviště využívají návštěvníci místního kadeřnictví, pekařství, a nebo nedaleké zoologické zahrady: „Když nám někdo najede na trávu a ničí nám to, tak nám to úplně jedno není."

Čtěte také

Problém by podle Josefa Šmída mohlo vyřešit omezení vjezdu do celé ulice: „Že by se to zjednosměrnilo a že by se tam dal zákaz vjezdu mimo obyvatel těch a těch bytových domů."

Řešení situace ale nebude úplně jednoduché

Jenže vedení města namítá, že je situace mnohem složitější. Některé domy ve zmiňované oblasti jsou z padesátých let minulého století, chybí u nich chodníky, ve velmi špatném stavu je i samotná přístupová cesta a také vodovodní a kanalizační síť.

Parkování (ilustrační foto)

„V první řadě my musíme s Městkými vodovody a kanalizacemi řešit budoucí opravu těch sítí, které tam jsou v žalostném stavu. V momentě, kdy oni tu vodovodní a kanalizační síť opraví, tak tam nasměrovat technické služby, abychom začali opravovat povrch té vozovky a spravili chodníky," říká starosta Dvora Králové nad Labem Jan Jarolím z Hnutí ANO. Problematickou situaci s parkováním by podle něj skutečně mohly vyřešit značky omezující průjezd celou oblastí.

„Budeme kontaktovat dopravní inspektorát Policie České republiky se žádostí o umístění odpovídajících značek," dodává Jan Jarolím.

Podobné problémy s parkováním jsou ale i v jiných částech Dvora Králové nad Labem a naprosto běžné, ne-li mnohem horší, jsou také v řadě dalších měst.

autor: baj
Spustit audio