Hory praskají ve švech a tak v Krkonoších řádí zloději

31. prosinec 2014

Velké koncentrace turistů v zimních střediscích využívají zloději. Kradou lyžařské vybavení, střešní boxy nebo věci z aut. Policisté varují turisty, aby byli opatrní a na své věci si dávali pozor.

Lidé míří do Krkonoš a zimní střediska se pomalu začínají plnit. V tuto dobu přijíždí do hor tisíce turistů. Konec roku je nejžádanějším termínem. Velké koncentrace lidí využívají zloději.

"Každoročně s příjezdem turistům na hory nám přibývá krádeží lyží, ale i věcí z aut", potvrzuje Ivana Ježková z krajské policie.

Zloději kradou hlavně drahé a značkové lyže. Využívají každé vhodné příležitosti, kdy lidé pustí své lyžařské vybavení z očí. Ať už vyndávají lyže z auta, kupují permanentku nebo jdou na oběd.

"Doporučujeme, aby si lidé auta bezpečně zajistili a lyžařská vybavení ukládali do těch míst, která jsou k tomu určena - různých lyžáren či úschoven. I boxy na střechách aut doporučujeme sundat nebo opravdu bezpečně zamknout" dodává Ivana Ježková.

Pec pod Sněžkou, lyže

Skiareály nabízejí turistům hned několik možností, jak krádeži předejít. U stojanů na lyže před restauracemi mají zámky, otevřeny jsou úschovny nebo lyžárny.

"Máme úschovnu přímo na dolní stanici kabinky v Janských Lázních na Černé hoře, v Peci p Sněžkou ji najdou u Javoru", říká Petr Hynek ze skiresortu Černá hora - Pec.

Policisté už řeší první krádeže lyží a vykradené střešní boxy. Podobných případů mají každou sezonu stovky. Dohledat ukradené věci je podle Ivany Ježkové dost náročné: "Je to velmi náročně, protože většinou pracují organizované skupiny, které ty lyže dál prodávají, dohledat pak lyže je dost složité".

"Tyto služby nedílně patří ke službám, které by měly areály nabízet", dodává Petr Hynek. Úschoven postupně přibývá i v menších zimních střediscích.

Čtěte také


Zvětšit mapu
Spustit audio