Hlíva na divoko. Zázračnou houbu znali už staří Číňané, je delikatesou a velkým gurmánským zážitkem
Hlíva ústřičná, to je zázrak přírodní medicíny. Jde o dřevokaznou houbu, rostoucí převážně na listnatých stromech, z nichž si bere živiny, které prospívají i našemu organismu. Příznivé účinky, které má hlíva ústřičná, znali již před staletími staří Číňané.
- 300 g hlívy ústřičné
- 1 cibule
- 100 g mrkve
- 50 g celeru
- 50 g petržele
- 10 g hladké mouky
- máslo
- sůl
- pepř
- tymián
- 1 bobkový list
- ocet
- cukr
Ano, účinky hlívy ústřičné jsou jedinečné. Patří mezi ně posílení imunity organismu, pozitivní vliv na infekce a záněty, krevní tlak a zlepšení stavu cévního systému. Hlíva ústřičná a její účinky jsou využívány také pro zlepšení peristaltiky střev, při alergii, pro zlepšení metabolismu, regenerace organismu a snížení cholesterolu.
Hlíva ústřičná je houba, která díky svým vlastnostem nachází všestranné využití. Není jen zdravou pochoutkou, ale také prostředkem alternativních léčebných metod.
Hlíva je elixírem mládí, co chutná. Tato zázračná houba je delikatesou, díky níž se i z obyčejného pokrmu stane gurmánský zážitek. Má jemnou chuť a příjemné houbové aroma.
Hlíva ústřičná patří mezi houby, které si nejde nezamilovat! Nabízí výborné léčivé účinky, můžete ji použít do spousty receptů.
Postup:
Hlívu nakrájíme na kousky, zeleninu očistíme a nakrájíme na drobné kostičky nebo nastrouháme na hrubší nudle.
Na másle zpěníme cibuli, přidáme zeleninu a orestujeme ji. Když začně pěkně vonět přidáme hlívu, koření a ještě chvíli smažíme.
Po chvíli lehce podlijeme a dusíme doměkka.
Když je hlíva měkká, všechnu tekutinu vydusíme na tuk, zasypeme hladkou moukou, promícháme a zalijeme vodou. Provaříme, dochutíme octem, cukrem a podle potřeby dosolíme.
Servírujeme ozdobené kopečkem zakysané smetany a lžičkou brusinek.
Na první pohled byste asi neodhadli, že vám hlíva může tolik pomoci. Ovšem jen těžko najdete jiné houby, které by byly pro váš organismus přínosnější.
Dobrou chuť!
Související
-
Hlíva ústřičná s kuřecími nudličkami. Zázračná houba jako elixír mládí, co vám určitě bude chutnat
Hlíva ústřičná, to je zázrak přírodní medicíny. Jde o dřevokaznou houbu, rostoucí převážně na listnatých stromech. Z těch si bere živiny, které prospívají našemu organismu.
-
Zeleninový guláš s hlívou ústřičnou. Dobrota, na které si určitě pochutnají nejen vegetariáni
Guláš je jedno z nejoblíbenějších českých jídel. Pokud máte raději ostřejší, stačí přidat feferonku nebo trochu pálivé papriky. Talíř voňavého guláše, sbíhají se vám sliny?
-
Vepřové maso s hlívou ústřičnou nejen výborně chutná, ale navíc uděláte i něco pro své zdraví
Pokud máte chuť na maso s houbami a neměli jste letos v lese štěstí, můžete si pomoci výbornou hlívou ústřičnou, kterou koupíte prakticky všude téměř po celý rok.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.