Herečka Jana Stryková: Život, to jsou výhry, ale i prohry. Důležitá je stabilita a tou je má rodina

11. listopad 2022

Půvabná herečka Jana Stryková je Pátečním hostem Lady Klokočníkové v rozhlasové kavárně District V. v Havlíčkově ulici v Hradci Králové. A povídaly si o Janiných současných radostech, mezi které kromě herectví a rodiny patří také práce pro Český rozhlas. 

Brněnská rodačka herečka Jana Stryková vystudovala obor činoherní herectví na pražské DAMU. Je divadelní i televizní herečkou a pracuje také v rozhlasu a dabingu. Hraje v Národním divadle, ve Studiu 2 a v nespočtu českých filmů a seriálů, a to více než 20 let. Před 5 lety se jejím druhým domovem staly Krkonoše.

Po jevišti se poprvé rozeběhla ve čtyřech letech, kdy jako členka dětského sboru brněnského Mahenova divadla účinkovala v operetě Polská krev. Na gymnáziu navštěvovala dramatický kroužek pod vedením Dany Hlaváčové.

Rozhlas je dlouhodobě mojí srdeční záležitostí. Protože tato práce je velmi koncentrovaná a krásná nekomerční činnost.
Jana Stryková, herečka

V roce 2003 obdržela Cenu Valtra Tauba určenou pro nejlepší absolventy herectví na DAMU. Má dva starší sourozence, sestru Kateřinu a bratra Jana. Se svým přítelem Matějem Matuškou a synem Jáchymem žijí střídavě v Praze a v Krkonoších. Do rodiny patří také čtyřnozí parťáci - francouzský buldoček Gustav a border kolie Berta.

Čtěte také

„Snažím se těšit z maličkostí. Velkou radost mi dělá syn, který chodí moc rád do školy, protože tam má skvělou paní učitelku. Tak to je mé obrovské potěšení. Vůbec za svůj největší životní úspěch považuji svou rodinu. Tak je úplně nejdůležitější.

„V životě totiž považuji za důležité udržovat jistou stabilitu. To je podstatné také pro každou práci, protože si myslím, že život je série úspěchů, ale také neúspěchů. A člověk by se především s těmi neúspěchy měl snažit pracovat a hled svůj životní střed.

„U mužů oceňuji zejména humor. A u žen potom empatii a nadhled.

„Rozhlas je dlouhodobě mojí srdeční záležitostí. Protože tato práce je velmi koncentrovaná a krásná nekomerční činnost. Rozhlas si může dovolit pracovat na textech, se kterými se jinde nepotkáte. A také se tam potkávám s úžasnými lidmi. To je pro mne strašně cenné a jsem za tu práci nesmírně vděčná. Myslím si, že každý herec, který se o rozhlas alespoň maličko takzvaně otře, tak si ho zamiluje,“ říká s úsměvem herečka a dabérka Jana Stryková.

Celý rozhovor Lady Klokočníkové s herečkou Janou Strykovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.