Hejtmanem Královéhradeckého kraje je Martin Červíček z ODS. Ve funkci ho potvrdili zastupitelé

2. listopad 2020

Zastupitelé Královéhradeckého kraje zvolili novým hejtmanem podle očekávání Martina Červíčka z ODS. Bývalý náměstek pro dopravu střídá ve funkci odcházejícího Jiřího Štěpána z ČSSD. Zasedání zastupitelstva sledoval reportér Tomáš Lörincz.

Martin Červíček byl nakonec jediným kandidátem na hejtmana. Hnutí ANO sice navrhlo ještě Pavla Bulíčka z Pirátské strany s poukazem na to, aby sami Piráti dostáli svému programu a nepodporovali kumulaci funkcí, protože Martin Červíček je zároveň i senátorem.

Čtěte také

Pavel Bulíček ale návrh opozičního hnutí ANO odmítl. Hlas novému hejtmanovi dalo 29 ze 45 zastupitelů, vedle všech zastupitelů široké koalice ještě zastupitelé hnutí SPD.

Připomeňme, že koalici ve vedení Kraje nově tvoří deset stran nebo hnutí, které dohromady získaly 27 mandátů a tedy poměrně pohodlnou většinu. Můžeme také rovnou dodat, že nový hejtman bude mít pět náměstků, o jednoho více než hejtman dosavadní.

Jaké budou podle Martina Červíčka priority nového krajského vedení?

Čtěte také

V principu se dají shrnout do bodů jako jsou rozvoj obcí a kraje, doprava, zdravotnictví a sociální oblast. Záležet bude na vývoji ekonomiky, ale koalice se chce zaměřit například na dostavbu krajských nemocnic a rozvoj sociálních služeb.

Podle hejtmana Martina Červíčka to nebude vzhledem k současným okolnostem jednoduché. Těmi okolnostmi je míněna aktuální koronavirová a s tím související ekonomická situace. Na druhou stranu podstatná část krajského vedení se ve srovnání s uplynulým obdobím podle hejtmana nemění a bude moci pokračovat v započaté práci. Což je pro kraj výhoda.

Opozice hned na úvod krajské vedení kritizuje

Důvodů je víc, jedním z těch zásadních je šíře koalice - tu tvoří deset různorodých subjektů, které spolu mají podle opozičních zastupitelů jen málo společných programových bodů.

Čtěte také

Oproti deseti stranám koalice zůstaly v opozici jen tři subjekty, které ale dohromady posbíraly hned 16 zastupitelů.

Dalším problémem je podle opozice kumulace funkcí u nového hejtmana, který je zároveň i senátorem. A konečně opozici se také nelíbí nárůst počtu placených funkcí a s tím i údajný nárůst nákladů na vedení kraje.

To ale Martin Červíček odmítl s tím, že se náklady prakticky nezvednou. Přibyl totiž sice jeden post náměstka hejtmana, poslanec sněmovny Pavel Bělobrádek z KDU-ČSL ale bude náměstkem neuvolněným, tedy bez nároku na plat. A navíc Martin Červíček, hejtman a současně i senátor, bude podle zákona pobírat pouze čtyřicet procent hejtmanského platu.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka