V kraji se zrychluje růst počtu nakažených koronavirem. Jak aktuální situaci zvládají hygienici?

26. říjen 2020 10:23

Náročné měsíce mají kvůli epidemii koronaviru za sebou, další - možná ještě náročnější - před sebou. Pracovníci královéhradecké krajské hygienické stanice hrají důležitou roli především při kontaktování nakažených lidí. Jak aktuálně práci zvládají, to zjišťoval reportér Ondřej Vaňura.

U sídla Krajské hygienické stanice v Hradci Králové v Habrmanově ulici stojíme s její tiskovou mluvčí Veronikou Krejčí. Podle posledních dostupných údajů stoupl počet nakažených koronavirem v Královéhradeckém kraji za 24 hodin o více než tisíc osob. Je to více než v posledních dnech.

Čtěte také

„Počet nakažených osob v kraji opravdu roste rychle. V současné době máme v regionu osm až devět tisíc aktivně nemocných. Situace je zcela odlišná od jarních měsíců. Na jaře jsme patřili ke krajům, kde byl počet nemocných nejnižší. Jednalo se spíše o jednotlivce, šlo o desítky případů. Nyní se tedy pohybujeme v tisících."

Zatímco na jaře byly úloha hygieniků při takzvaném trasování kontaktů nakažených lidí, nyní je tomu jinak.

„Ano, teď už není v našich silách obvolávat i kontakty pozitivních osob. Hygienici se nyní soustředí na obvolávání pouze pozitivně diagnostikovaných lidí. A osoby, které patří do karantény, jsou obvolávány celostátními call centry."

Kolik lidí se tedy na kontaktování nakažených podílí?

„Aktuálně je to kolem 80 lidí. Zhruba dvě třetiny z nich jsou přímo zaměstnanci hygienické stanice. Další osoby jsou medici a vypomáhá nám také call centrum finančního úřadu."

Čtěte také

Trasování kontaktů nakažených řeší centrální call centra. I s ohledem na počet nakažených není v jejich silách zavolat všem včas.

I proto má Krajská hygienická stanice na svých webových stránkách doporučení pro všechny pozitivní pacienty. Co by měl takový člověk udělat?

„Je určitě dobré si ten návod přečíst buď na našem webu, nebo i na stránkách ministerstva zdravotnictví je k dohledání. Nejdůležitější je samozřejmě se izolovat a dát vědět rizikovým kontaktům, osobám, které mohou být potencionálně nakaženy. Aby se všichni mohli zachovat podle nastalé situace."

Kdy je podle hygieniků očekáván vrchol epidemie?

„To záleží především na tom, jestli zafungují centrálně nastavená opatření, v což samozřejmě všichni doufáme. Takže úplně přesně se to říci nedá," dodává mluvčí královéhradecké Krajské hygienické stanice Veronika Krejčí.

S obecnými dotazy ohledně koronaviru by se měli lidé obracet na národní linku hygienické služby 1221.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související