Města a obce znovu organizují linky pomoci na rozvoz nákupů nebo vyzvednutí léků pro seniory

26. říjen 2020 08:00

Jednotlivá města a obce postupně znovu zavádějí krizové telefonní linky pro seniory. Na nouzových číslech si senioři mohou objednat donášku nákupu nebo vyzvednutí léků. Na přelomu týdne spustilo například takovou linku Vrchlabí, dnes se přidává Trutnov

V Hradci Králové už linka funguje několik dní, zatím se ale zájemci o pomoc neozývají.

Čtěte také

„Dobrý den, Petra Černá, sociální odbor, magistrát města Hradec Králové."
Telefon zazvoní na sociálním odboru hradeckého magistrátu několikrát denně, obvykle ale s jiným požadavkem, než pro který je linka určena.

„Většinou chtějí lidé přepojit na telefon dopravního odboru, chtějí přepisy vozidel a nové řidičské průkazy," říká Petra Černá s tím, že volající žadatelé o dopravní agendu argumentují zhruba podobně - je nouzový stav, vy jste linka pomoci a jste tu od toho, abyste dělali to, co my chceme.

Magistrátu se zneužívání linky pomoci nelíbí, ale rušit ji nechce - už proto, že na jaře fungovala dobře a využily jí desítky seniorů. Těm pak městem domluvení dobrovolníci vyřídili právě třeba nákup nebo lékárnu.

Seniorka s telefonem (ilustrační foto)

Teď na podzim město zatím žádné dobrovolníky připravené nemá, říká Simona Abrahamová ze sociálního odboru magistrátu.
„Spíše čekáme, jak se situace bude vyvíjet. Protože i vzhledem k tomu, co říkala kolegyně, tak zatím požadavků ze strany veřejnosti, co se týká nákupů nebo léků, není tolik."

V řadě menších měst a obcí vyřizují případnou pomoc nebo nákupy přímo starostové. Zatím jsou ale podle našich zjištění v tomhle směru dost často bez práce. Naopak bezplatná telefonická linka pro seniory, která spolupracuje se skauty, je vytížená dost.

Čtěte také

Podle vedoucí Kateřiny Bohaté zájem od poloviny září roste - a linka je schopná zajistit donášku nákupu, vyzvednutí léků nebo vyřízení pošty kdekoli v republice.

„Ta pomoc je někdy třeba i v rámci stejného dne, někdy je to do druhého dne. Ale jsme schopni doručit v rozumné době pomoc do kteréhokoliv místa v České republice," říká Kateřina Bohatá.

Telefonní číslo na bezplatnou Linku seniorů, která zajistí bezplatnou pomoc skautů, je 800 200 007.

A volat na ní mohou senioři z kteréhokoli místa v Česku nejen když potřebují nakoupit, říká Kateřina Bohatá.
„Může zavolat jakýkoliv senior s jakýmkoliv problémem, který momentálně řeší. Nebo také s psychickou nepohodou, s tím, že na něj třeba aktuální situace nějak dopadá."

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související