Hejtman Červíček: Každý den je něčím zajímavý. Je na nás, co jsme pro něj schopni a ochotni udělat

1. leden 2024

Hostem Českého rozhlasu Hradec Králové je první den nového roku 2024 hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček z ODS.

Čtěte také

Pane hejtmane, dodržují se u vás doma nějaké novoroční tradice? Něco, co nikdy nevynecháte? Čočková polévka, aby se vás držely peníze i štěstí?
Ano, snažíme se to dodržovat. Zejména je o tom štěstí a prostě o tradicích, které tak trošku startují nový rok. A možná i všechny naše předsevzetí a plány, které mimochodem určitě prvním dnem roku téměř skončí, ale je fajn začít s nějakým takovým pocitem.

Je pravda, že na přelomu roku se vše tak trochu zklidní, zároveň se hodnotí rok uplynulý. Tak konkrétně, jak jste spokojený se silnicí na Šerlich? Ta se hodně řešila koncem roku.
Musím říci, že to je zase obrovská zkušenost, kterou jsem zažil. Pro mě osobně je silnice z Deštného na Šerlich srdcová záležitost, poslední roky jsem se nesmírně moc těšil na ten okamžik, kdy začneme komunikaci rekonstruovat. Samozřejmě, byla to velmi náročná stavba, čtyřkilometrový úsek, stálo nás to poměrně dost peněz, ale stále se bavíme o horské silnici.

Investice do zdravotnictví, silnic a školství. To je úloha kraje. A klíčová je do budoucna sociální oblast.
Martin Červíček, hejtman Královéhradeckého kraje

Musím ale přiznat, že když jsem se byl podívat na místě, tak na některé věci, které tam fungovaly v minulosti jako výhybny a, dejme tomu, místa k zastavení atd., prostě v tom projektu nebylo myšleno. Nebo aspoň ne v takové míře, jak jsou běžní uživatelé této silnice zvyklí. Proto se to dodělávalo na poslední chvíli a mám pocit, že těch 21 míst, které tam jsou nově vytvořena, svodidla, která byla zkrácena v zatáčkách tak, aby autobusy do nich mohly bezpečně najíždět, tak to vše se za ten poslední měsíc podařilo. A já jsem se tam byl podívat i bez kamer a bez zástupců několikrát i s řidiči, autobusem jsem to projížděl a mám pocit, že horský charakter silnice je zachován, silnice není ani o centimetr užší a že všechny věci, které souvisí s provozem na takto frekventované silnici v horském prostředí, jsme dali dohromady, aby se tam mohlo běžně jezdit.

Čtěte také

Mám tu tiskovou zprávu z prosince, kde se píše, že zastupitelstvo Královéhradeckého kraje schválilo rozpočet v objemu přes 18 miliard korun, přičemž se počítá opět s investicemi do různých oblastí, hlavně do zdravotnictví, silnic, školství. Co to bude v první řadě?
Je potřeba zdůraznit, že já se ve veřejném prostoru pohybuji sedmý rok a pokaždé se nám podařilo rozpočet dát dohromady a připravit ho tak, aby fungovaly všechny příspěvkový organizace, nemocnice atd.. Ale pokusili jsme se pokud možno dát co nejvíce peněz i na investice a potřebné dotace, které souvisí s rozvojem regionu. Pro mě je nejdůležitější, že jsme schválili rozpočet, je to něco jako jízdní řád. Vidím to jako vyrovnaný rozpočet, protože pracujeme s příjmy, které v průběhu budeme dostávat. A jak jste říkala, že peníze půjdou opět do silnic a veřejné dopravy, čekám s velkou radostí v srdci, že budeme mít například nové vlaky. Před třemi lety nové autobusy, teď nové vlaky. Navyšujeme obslužnost veřejné dopravy. Co je ale z mého pohledu úplně nejdůležitější, musíme dokončit všechny investice ve zdravotnictví, abychom měli moderní nemocnice, které obstojí v dalším období, kdy se budeme muset bavit o restrukturalizaci zdravotnictví. A to jsou miliardové částky.

Pojďme udělat vše pro to, abychom byli sami se sebou spokojeni, ale i se svým okolím, kde žijeme. Radost se skrývá v maličkostech.
Martin Červíček, hejtman Královéhradeckého kraje

Největší stavba, která nás v oblasti zdravotnictví čeká příští rok, je dostavba náchodské nemocnice, tzv. druhá etapa zhruba za miliardu a půl. Tím zakončíme příběh modernizace náchodské nemocnice po 20 letech. Ale budeme pokračovat i v dalších zdravotních zařízeních. Ovšem klíčové je, co já vidím do budoucna, že se musíme věnovat sociální oblasti, a to nejsou jen domovy pro seniory. Máme velké plány s podporou hospicové péče a podobně. To je úloha kraje. Jestli jsme za něco zodpovědní, tak za to, aby se život v tomhle smyslu nezastavil, abychom viděli, že neděláme blbosti, ale důležité věci. Které souvisí s tím, že se tady bude dobře žít.

Čtěte také

Na co se těšíte nejvíc v novém roce? Ne teď jako hejtman, ale pouze v uvozovkách jako Martin Červíček?
Že si najdu víc času sám pro sebe. Že budu víc sportovat, protože mám pocit, že to člověk potřebuje ke svému životu. Je náročné a odpovědné každodenní přemýšlení o tom, co vše musíte udělat, aby věci kolem vás fungovaly. Musíte to naplnit i něčím, co způsobí, že bude člověk zdravý a v kondici a že vás to bude i bavit. Ale samozřejmě úplně nejvíc se těším na svoji rodinu. My máme prvňáčka, který roste před očima a každý den je něčím zajímavý. A těším se i na to, že skončí hokejová sezóna a začne fotbalová, protože to je také moje vášeň. Skončíme na lyžích, v létě budeme jezdit na kole, prostě normální, běžné věci. Myslím, že každý z nás si chce užít nejen pracovní povinnosti, ale i volno. Okamžiky, které máme sami pro sebe.

Na závěr, měl byste nějaké novoroční přání pro naše posluchače do roku 2024?
Všechno začíná tím každým dnem. Co zvládneme, nejen v pracovních věcech, ale i v osobním životě. Pojďme prostě relativně s nadhledem udělat vše pro to, abychom byli nejenom sami se sebou spokojeni, ale i se svým okolím a prostředím, kde žijeme. To se skrývá v maličkostech, ale i ve velkých věcech. Takže přeji každému kromě zdraví a štěstí v životě, ať najde v sobě tu vůli a ochotu nevidět všechno úplně špatně. A třeba i sílu pomoci si se vším, co nás čeká. A je úplně jedno, co právě člověk dělá, jaké má zaměstnání. Bavíme se o životě, který je kolem nás. Jaký si ho uděláme a co pro něj jsme schopni a ochotni udělat.

Jana Kudyvejsová a Martin Červíček ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Naším hostem byl hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček. Děkuji za rozhovor.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související