Hejtman Červíček: Jsme krásné místo pro život, stále se tu něco děje. To je rodinné stříbro regionu

29. květen 2023

S prvním mužem Královéhradeckého kraje, hejtmanem Martinem Červíčkem, si povídáme nejen o tom, že je tu hlavní turistická sezóna a náš kraj má v tomto směru určitě co nabídnout. Ale zajímá nás také, v jaké kondici je kraj v současné nelehké době a jakými novinkami se může pochlubit.

Máte rád jaro?
Mám ho rád. Vše se probouzí k životu a mám pocit, že i pro nás, co za něco spoluodpovídáme a o něčem rozhodujeme, je to také takový restart po zimě.

Broumov spojuje historicky přes hranice různé oblasti, lidé se tam setkávali, vyměňovali si zkušenosti. A na to my sázíme.
Martin Červíček, hejtman Královéhradeckého kraje z ODS

Kdybychom se ohlédli za těmi pěti měsíci letošního roku, jaké byly pro kraj?
Každý člověk prožívá plno radostí, ale občas i nějaké starosti. Já mám obrovskou radost z toho, že jsme třeba rozjeli stavební sezónu na silnicích. Máme letos naplánované rekonstrukce a opravy za 1,7 miliardy, pokračujeme v investicích do zdravotnictví, začala stavba velkého pavilonu urgentní medicíny v rychnovské nemocnici, a mnoho dalšího. Určitě jsem byl velmi potěšen v uplynulých týdnech, kdy se mi dostal do rukou i velký průzkum STEM/Marku, který hodnotil všech 14 krajů, a co bylo nejvíce potěšující, naše veřejnost, naši občané v Královéhradeckém kraji, cítí změny poslední tři roky, byli nejspokojenější v celé České republice. Na tom si člověk vždy uvědomí, že lidé vše v nějaké podobě vnímají. Na druhou stranu samozřejmě máte plno starostí, není to jen onen ozdravný balíček, ale všechny souvislosti, které to bude mít i do dopadu veřejných financí.

Čtěte také

Jak se konsolidační balíček projeví v našem kraji?
Bohužel musíme říct, že ve veřejných financích se bude muset šetřit. Jestli má někdo šetřit, tak je to stát, tím pádem také kraje i obce. Škrty na výdajové stránce jsou nezbytné, a my se tomu budeme muset všichni přizpůsobit. Lze očekávat, že budeme dostávat velmi pravděpodobně v rozpočtovém určení daní pro kraje menší objemy peněz, budeme asi muset zvýšit spoluúčast při různých dotačních programech a budeme se muset věnovat i tomu, že bychom sami chtěli uspořit více provozních prostředků, abychom měli dostatek peněz na investice. A to je podle mne úplně to nejdůležitější na tom konsolidačním balíčku. Jsem přesvědčený, že veřejný sektor musí začít u sebe, a my se tomu budeme přizpůsobovat. Budeme muset hledat různé úspory tak, abychom hlavně zajistili investice do regionálního rozvoje a do všech klíčových oblastí.

Čtěte také

Že by se například přestaly opravovat krajské silnice, to asi se nestane.
Vůbec si to nedovedu představit. Na druhou stranu, jestli jsme v minulém roce po dlouhé době dostali 6 miliard ze Státního fondu dopravní infrastruktury, což v případě našeho kraje je zhruba 360 milionů na rok, tak už dnes víme, že příští rok dostaneme pouze 4 miliardy, to znamená 250 milionů pro náš kraj. Ale neumím si představit, že zastavíme investice do silnic. Jinak řečeno, budeme muset najít peníze v našem rozpočtu. A ten bude možná trochu snížen na příjmech z různých důvodů, včetně toho, že třeba dostaneme menší podíl ze strany státu.

Co vás potěšilo v poslední době?
Často se pohybuji na veřejnosti a jsem rád za to, že můžu diskutovat s lidmi a bavit se o problémech, které prožíváme v našem kraji. A nejvíc mě vždy potěší takové ty dílčí věci, kdy jsme něco naplánovali a byli jsme schopně je i realizovat. Nebo jsme vyřešili nějaké zásadní problémy. Byl jsem třeba ve velkém očekávání, jak zvládneme věci kolem přijímacích řízení na střední školy, v našem kraji skončilo na základní školách zhruba 5 600 žáků, kteří se hlásili na středoškolské studium, a my měli vytvořenou kapacitu asi 8 000 míst, to znamená, že se nás úplně bytostně netýkaly problémy s přijímacím řízením.

Čtěte také

Na druhou stranu jsme k tomu přistoupili už preventivně, že jsme asi na 19 školách povolili zvýšení limitu pro jednotlivé třídy na 33 studentů, tím jsme získali dalších 85 míst. Budeme vyhodnocovat s řediteli jednotlivých škol zájem o maturitní a nematuritní obory, jsme připraveni měnit nejen strukturu těch oborů, ale třeba i navýšit kapacitu maturitních oborů na našich školách, a k tomu potřebujeme samozřejmě součinnost s Ministerstvem školství.

Co může náš kraj turistům nabídnout? Máme nejvyšší české hory, Krkonoše, také půvabné Orlické hory.
Říkáte to přesně, žijeme v krásném kraji, v místě, kde nejsou jen hory, máte tady Polabí, plno historických památek, zajímavá místa. Obecně se vždy vzpomíná Kuks, zoologická zahrada ve Dvoře králové, podívejte se na Broumovsko, jakým způsobem se v posledních letech rozvíjí. Myslím, že jsme kraj, kde to žije. Podporujeme v regionu různé festivaly, divadelní představení, nejrůznější akce v létě. Prostě mám dojem, že jsme krásným místem pro život a zároveň se tady něco děje. To je rodinné stříbro našeho regionu.

Čtěte také

Vy jste zmínil Broumovsko, a město Broumov je žhavým kandidátem na titul Evropského hlavního města kultury roku 2028. To by byla paráda, kdyby se to povedlo, ne?
Pro mě to je obrovské téma. Jsem přesvědčen, že jestli chcete něčemu pomoci, třeba takové oblasti, která je sociálně slabší, tak se musíte pustit do velkých věcí. Nestačí jen tam dát občas nějaký milion a dotaci. A tím vyřešíte problémy. Proto jsem rád, že kraj je partnerem této kandidatury, prošli jsme prvním sítem, dostali jsme se do finále, porazili jsme mimo jiné Liberec a Brno. Věřím, že máme i velkou šanci být nakonec úplně úspěšní, protože Broumov spojuje historicky přes hranice různé oblasti, lidé se tam setkávali, vyměňovali si zkušenosti. Broumov je prostě v Evropě kulturním místem k setkávání a my na to sázíme. Šest let se na Broumovsku bude odehrávat velmi obsáhlý kulturní a společenský program, který určitě přitáhne mnoho lidí mimo region, bude to centrem kultury v Evropě a je to obrovská příležitost, která je spojená i s financemi. A já bych byl velmi rád, aby to znamenalo rozvoj této oblasti, aby se ukázalo, že velké věci mají šanci.

Hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS)

Co vás čeká aktuálně, pane hejtmane?
Plno různých pracovních jednání. V týdnu jsem hodně cestoval po různých místech v našem kraji, třeba v rámci Asociace krajů a podobně. Na stole mám plno papírů a za dveřmi stojí spousta lidí, který se se mnou chtějí potkat a bavit se třeba o tom, co uděláme v souvislosti s připomínkovým řízením k vládnímu ozdravnému balíčku, a mnoho dalších věcí.

Hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček byl dnes naším hostem. Moc děkuji za rozhovor.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související