Havlovice převezmou titul Vesnice roku 2007

23. září 2010

Havlovice, obec ležící v malebném údolí Úpy na Trutnovsku, se staly Vesnicí roku 2007 České republiky. Historicky poprvé letos v této soutěži zvítězila obec z Královéhradeckého kraje, která zvítězila v konkurenci více než 250 dalších obcí ze všech koutů země. Slavnostní vyhlášení výsledků celostátního kola soutěže Vesnice roku 2007 se uskuteční v Havlovicích v pátek 16. listopadu 2007 od 9:00 v sále kulturního domu. Účast potvrdili například ministr zemědělství Petr Gandalovič, předseda Svazu měst a obcí europoslanec Oldřich Vlasák, předseda Spolku pro obnovu venkova Eduard Kavala, hejtman Královéhradeckého kraje Pavel Bradík i řada poslanců a senátorů.

Kladné body v této soutěži Havlovice nezískávaly jen za upravený vzhled obce, který si v této soutěži často lidé vybavují. Podhorská obec, kterou lidé znají třeba z povídek Karla Čapka, potvrzuje, že vyhlášená vesnice to nejsou jen posekané obecní trávníky a pestrými květinami vyzdobená okna opravených chalup: v Havlovicích se dnes žije velice aktivně.
"Členy poroty při jejich rozhodování možná zaujaly aktivity, které v Havlovicích pravidelně připravujeme: za rok u nás pořádáme kolem padesáti akcí, které si už lidé oblíbili. Kromě toho jsme vloni dokončili - do dnešní podoby - například pěkný sportovní areál a nyní u nás probíhá rozsáhlá výstavba rodinných domků," popsal starosta Havlovic Pavel Dvořáček.
V celostátním kole se za Havlovicemi umístila Kondrac ze Středočeského kraje a třetí místo získala obec Suchá Loz ze Zlínského kraje.
V červnu se Havlovice staly krajskou Vesnicí roku. "Již vloni obdržela tato obec Cenu hejtmana Královéhradeckého kraje za podporu rozvoje spolků. Ocenění, které Havlovice získaly, je veliký úspěch pro celý kraj. Přál bych si, aby v našem kraji přibývalo míst, kde se dobře žije," řekl královéhradecký hejtman Pavel Bradík.
Modrou stuhu za společenský život letos drží v Královéhradeckém kraji obec Suchý Důl, Bílou stuhu za činnost mládeže si odnesla Olešnice v Orlických horách a Zelenou stuhu za péči o zeleň a životní prostředí získala Česká Čermná, Holovousy získaly oranžovou stuhu za spolupráci se zemědělským subjektem.
Soutěž, kterou vyhlašuje Ministerstvo pro místní rozvoj společně se Spolkem pro obnovu venkova ČR, Svazem měst a obcí ČR a Ministerstvem zemědělství, chce mimo jiné ukázat rozmanitost a pestrost života mimo město a zvýšit prestiž a význam venkova. Havlovice, které mají 867 obyvatel, získávají jako cenu milionovou dotaci na své projekty od ministerstva pro místní rozvoj.

Spustit audio