Hasiči zachraňovali na Rozkoši lidi z převrženého člunu a likvidovali uniklý benzín. Šlo o cvičení

18. srpen 2021 08:38

Tři jednotky hasičů, vodní záchranáři a policejní člun, vše vyrazilo k převrženému člunu na hladině Rozkoše. Na tísňovou linku přišlo oznámení, že vedle několika lidí ve vodě z lodi uniká benzín. Že jde o takzvané prověřovací cvičení v té chvíli věděli jen jeho organizátoři, jednotky vyjížděly k ostrému zásahu. Byl u toho i reportér Tomáš Lörincz.

Jak prověřovací cvičení vypadalo? Lišilo se nějak od situace, kdyby se skutečně někdo v Rozkoši topil a z lodi unikaly provozní kapaliny?

Čtěte také

Všechno začalo anonymním telefonátem na linku 150, první, kdo nevěděl, že jde o cvičení, byla dispečerka. Ta okamžitě zprávu předala hasičům, policistům i vodním záchranářům a během pár minut byly slyšet vzdálené sirény od prvních přijíždějících jednotek.

Ani ne osm minut po nahlášení byli na místě vodní záchranáři ve třech člunech, za dalších zhruba deset až dvanáct minut už byli všichni tonoucí na břehu. Všem bylo postupně jasné, že jde o cvičení, protože na místě zásahu bylo poměrně dost lidí v uniformách, údajný převržený člun na sobě nesl velký nápis HASIČI a figuranti byli oblečení do speciálních obleků, aby jim ve vodě nebyla zima.

Hasiči zachraňovali na Rozkoši lidi z převrženého člunu a likvidovali uniklý benzín

Přesto jsem měl pocit, že nikdo na místě ani na zlomek sekundy nepolevil v koncentraci a všechno bylo dotažené do konce rychle a precizně, jako by šlo o skutečný zásah.

Jak hasiči nakonec vzali, že šlo o neohlášené cvičení?

Jsou zvyklí, podobná akce není první a určitě ani ne poslední.

Čtěte také

Přesto tohle zjištění neznamenalo, že by zpomalili nebo že by situaci nebrali vážně. Čas na drobné popichování byl jen ve chvíli, kdy figuranty dostávali z lodí na břeh, i tam se to ale obešlo jen s několika úsměvy a narážkami, jinak to byl zásah se vším všudy.

Podle velitele zásahu Kamila Sokoláře, jinak velitele družstva ze stanice Jaroměř, je i v takovém případě nutný stoprocentní přístup, protože jen tak se odhalí případné chyby a cvičení má smysl - v případě skutečného ohrožení potom záchranáři dělají už jen to, co si mohli vyzkoušeli.

Kolik mají hasiči takových ostrých zásahů třeba právě na Rozkoši za rok?

Čtěte také

Jsou to jednotky případů. Může jít o tonoucí plavce nebo skutečně převržené lodě. Vratislav Vrábel z vodní záchranné služby na Rozkoši říkal, že letos je těch případů ve srovnání s předchozími roky výrazně méně, možná třetina oproti loňsku, ale i tak je potřeba být v pohotovosti.

Zatím naposledy hledali záchranáři dva tonoucí tuto neděli večer, oba plavci se mezitím dostali na břeh a došli si pro pomoc do nejbližší obce. Ale i tak to znamenalo několik desítek minut maximálního nasazení záchranných složek.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související