Hackerský útok na potravinářskou linku. Hlavní téma unikátního cvičení pro studenty

7. říjen 2021 08:11

Kybernetický útok na potravinářskou linku. Právě to bylo hlavním zadáním cvičení, které mají za sebou studenti osmi škol z celé republiky. Sešli se ve Dvoře Králové nad Labem a to pod vedením specialistů na tuhle problematiku. Linku na výrobu popcornu měli nejprve napadnout a následně pro změnu chránit.

Učebna Střední průmyslové školy ve Dvoře Králové nad Labem. Stojí v ní výrobník popcornu, který znázorňuje průmyslovou potravinářskou linku. Právě ten se pomyslně stává cílem kybernetického útoku.

Čtěte také

„Tak, kdo to dokáže vypnout, vážení," zní otázka jednoho z organizátorů cvičení.
Jeden z mnoha testů, který pro dvacítku studentů z několika škol připravili skuteční specialisté na kyberbezpečnost.
„Super, takže to jsme rozklíčovali," říká následně spokojeně učitel.

Unikátní cvičení bylo rozdělené na dvě poloviny, studenti měli pokaždé jiný úkol. Jednou útočili, podruhé zařízení bránili.

„Aktivní studenti během dvou minut odhalili první díry a řekli, zde máte připojenou tiskárnu a z té za chvíli vyleze papír. A opravdu to tak bylo. Povedlo se jim prolomit speciální zařízení, které tady mají," popisuje úspěchy studentů učitel kybernetické bezpečnosti na královedvorské průmyslovce Jiří Macek.

Sami studenti hodnotí cvičení jako užitečné.
„Protože nám to neukazuje jen teorii, ale hlavně reálnou praxi, se kterou se můžeme po škole opravdu setkávat. Systémy řídí vodárny, elektrárny, výrobny jídla a řadu dalších odvětví," říká student čtvrtého ročníku Střední průmyslové školy Patrik Braciník.

Čtěte také

Hlavní kybernetický útok byl při tomhle cvičení vedený na údržbu potravinářské linky.
„Tam, kde začíná fyzický přístup, tam končí veškerá bezpečnost."

Běžně používané čistidlo nahradila nebezpečná látka a hrozilo, že po obnovení výroby bude linka vyrábět potraviny nebezpečné životu. Studenti tomu měli zabránit.
„Všichni umřeme," bylo slyšet v učebně.

Pomyslnému útoku se sice zabránit nepodařilo, studenti měli velmi těžkého soupeře. Pro svoji budoucí praxi ale nasbírali mnoho nových zkušeností.

Spustit audio

Související