Nevkládejte na sociální sítě nic, o co byste se nepodělili beze studu s vlastní babičkou!

6. srpen 2017

Kyberšikana (též kybernetická šikana, počítačová šikana či cyberbullying) je kolektivní označení forem šikany prostřednictvím elektronických médií, jako je internet a mobilní telefony, které slouží k agresivnímu a záměrnému poškození uživatele těchto médií.

Počítač, internet, sociální sítě, to jsou už zcela běžné složky našeho života. A tak je bohužel i stále rozšířený fenomén kyberšikany. Stejně jako šikana je i ta kybernetická založena na omezování, pronásledování, nebo dokonce vydírání ve virtuálním prostředí.

Nejvíce jsou ohroženy děti ve věku 10 až 17 let

11 rad pro všechny uživatele sociálních sítí:

  1. Nepřijímejte „přátelství" na facebooku od neznámých lidí 
  2. Prověřte si nejprve jeho profil. Podezřelé je, pokud má například v přátelích pouze děti stejného věku, může se jednat o kyberoomera.
  3. Pokud má naopak jen velmi málo přátel, svědčí to o falešném profilu jedince, který by vás také mohl poškodit.
  4. Pokud už ho přijmete, zeptejte se ve zprávě neznámého, proč kontaktoval právě vás. 
  5. Neumisťujte na sociální sítě nic, co byste nepověsili na ledničku vaší babičky!
  6. Děti do 13 let by vůbec neměly Facebook používat, ale jestli už profil mají, zajímejte se o to, koho mají v přátelích. A tuto komunikaci jim nezakazujte, spíše chtějte být její součástí. 
  7. Nezapomínejte, že to co umístíte na internet, se často nedá smazat. To se týká samozřejmě i dospělých.
  8. Za několik let může například nevinné video zničit nebo poškodit vaši kariéru. 
  9. Pokud vás na internetu někdo obtěžuje urážkami, nevyžádanými výzvami, nebo vás jakkoliv jeho jednání omezuje, zálohujte tyto útoky. Stačí vyfotit obrazovku, nebo využít „printscreen".
  10. V případě, že vás někdo na sociálních sítích napadá, přerušte na 14 dní veškeré internetové aktiivity. Útočníka to většinou odradí. 
  11. Nebojte se takové jednání oznámit Policii ČR. Zdaleka není tak bezzubá, jak se říká.
Nejčastější projevy:
  • Zasílání urážlivých a zastrašujících zpráv nebo pomluv (e-mail, SMS, chat, ICQ, Skype)
  • Pořizování zvukových záznamů, videí či fotografií, jejich upravování a následné zveřejňování s cílem poškodit vybranou osobu (předem připravený fyzický útok, natáčení učitele apod.)
  • Vytváření internetových stránek, které urážejí, pomlouvají nebo ponižují konkrétní osobu (blogy a jiné www stránky)
  • Zneužívání cizího účtu - krádež identity (e-mailového, diskuzního apod.)
  • Provokování a napadání uživatelů v diskuzních fórech, tapetování (chatovací místnosti apod.)
  • Odhalování cizích tajemství
  • Vydírání pomocí mobilního telefonu nebo internetu
  • Obtěžování a pronásledování voláním, psaním zpráv nebo prozváněním

SEXTING
Slovo sexting je složeninou vzniklou ze slov "sex" a "textování" = elektronické rozesílání textových zpráv, fotografií či videa se sexuálním obsahem. Dochází tak k poškozování oběti, známy jsou i různé formy vydírání.

KYBERGROOMING
!Nejvíce NEBEZPEČNÝ! Označuje jednání osoby, která se snaží zmanipulovat vyhlédnutou oběť (nejčastěji pomocí chatu, SMS zpráv, ICQ a Skypu) a donutit ji k osobní schůzce. Výsledkem schůzky může být sexuální zneužití oběti, fyzické mučení, nucení k terorismu apod.

Kyberooming je jedna z velmi nebezpečných forem. V překladu jde o manipulaci v kyberprostoru. Útočník, který se většinou vydává za někoho jiného, si vyhledá vhodnou osobu, ve které postupem času vzbudí důvěru a přinutí ji buď k osobní schůzce, nebo k zasílání erotických fotografií. Těmi potom může oběť snadno vydírat.

Poručík Ondřej Moravčík radí: „Když už posíláte explicitní fotky, určitě z obrázku odstraňte váš obličej, nebo cokoliv, podle čeho je možné vás později snadno poznat."

Kyberooming má různé etapy:
1 Vzbuzení důvěry a snaha izolovat oběť od okolí (osoba mění svoji identitu, je velmi trpělivá)
2. Podplácení dárky či různými službami, budování kamarádského vztahu
3. Vyvolání emoční závislosti oběti na osobě útočníka
4. Osobní setkání
5. Sexuální obtěžování, zneužití dítěte

počítačový virus

KYBERSTALKING a STALKING
Kyberstalking je zneužívání internetu, mobilních telefonů či jiných informačních a komunikačních technologií ke stalkingu, tedy k pronásledování. STALKING znamená v překladu pronásledování, opakované stupňované obtěžování, které může mít různou podobu a intenzitu.

Nejčastější projevy:
  • Opakované dlouhodobé pokusy kontaktování oběti (dopisy, e-maily, telefonáty, SMS zprávy, vzkazy na ICQ, zasíláním různých zásilek s dárky apod.) 
  • Demonstrování moci a síly stalkera (výhrůžky)
  • Ničení majetku oběti (patří sem i zasílání počítačových virů)
  • Stalker označuje sám sebe za oběť
  • Snaha poškodit reputaci oběti (stalker rozšiřuje o oběti nepravdivé informace v jejím okolí)

Radioporadna: por. Mgr. Ondřej Moravčík z oddělení tisku a prevence Policie ČR. Internetová poradna: kouzla a nebezpečí online světa - bezpečný internet a kyberšikana. Zajímavá osobnost je hostem radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý všední den po 11. hodině.

autor: luc
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.