Druhý den návštěvy prezidenta Pavla v Královéhradeckém kraji. Ten první ukončila beseda s občany

6. prosinec 2023 08:45

Prezident Petr Pavel má za sebou první den oficiální návštěvy Královéhradeckého kraje. Kromě setkání s hejtmanem a dalšími regionálními politiky navštívil Dětskou kliniku Fakultní nemocnice v Hradci Králové nebo dětský domov v Sedloňově v Orlických horách, večer hodinu besedoval s lidmi v Červeném Kostelci na Náchodsku. 

Prezidenta Petra Pavla přivítal dlouhý potlesk do posledního místa zaplněného sálu divadla Josefa Kajetána Tyla v Červeném Kostelci na Náchodsku.

Návštěva prezidenta Petra Pavla ve FN HK

Hned na začátku prezident mluvil o svém vztahu k tomuto městu. Od malička tady trávil prázdniny, je to prý jeho druhý domov. „Veškeré mé dětské zážitky se pojí s Červeným Kostelcem.“

Čtěte také

Lidé se následně prezidenta ptali například na to, co by vzkázal mladé generaci, co říká vládnímu konsolidačnímu balíčku a nebo jak si zvykl na život s ochrankou. „Tak, jako bych doktorům neradil, jak mají léčit, tak ani ochrance nekecám do toho, jak má zajistit moji bezpečnost. Protože je to jejich práce.

Dlouhé minuty se probíralo i téma války na Ukrajině. Ta podle Petra Pavla pravděpodobně skončí nějakým kompromisem. „To bude znamenat, že Ukrajina velmi pravděpodobně přijde o část svého území a my se budeme muset smířit s tím, že Rusko bude tento stav interpretovat jako své vítězství.

Po zhruba hodině a čtvrt beseda skončila, lidé prezidenta vyprovodili dlouhým potleskem. Například Lenka odcházela z besedy spokojená. „Já jsem hrdá na našeho prezidenta.

A jen slova uznání měl pro prezidenta i o generaci mladší Tadeáš. „Já jsem nadšený, moc jsem se na tohle setkání těšil. A krásně jsem si to užil.

Dnes prezident Petr Pavel se svojí ženou Evou pokračují v návštěvě Královéhradeckého kraje. Čeká je například cesta do kláštera v Broumově nebo do Krkonošského muzea ve Vrchlabí.

Spustit audio

Související