Drobní sadaři i větší ovocnářské firmy v hradeckém kraji zkoušejí prodat část úrody pomocí samosběrů

4. říjen 2022 07:24

Část sadařů v Královéhradeckém kraji letos začala se samosběry jablek. Někteří vůbec poprvé. Reagují tak na růst cen energií a nejistý odbyt ovoce v průběhu sezóny.

Čtěte také

„V okolních sadech se už pomaloučku rozjíždí samosběr. Možná o tom budeme později také uvažovat, až protrháme jablka, které si tady chceme uskladnit nebo připravit na prodej. Pak bychom lidem nabídli samosběr, vyzkoušeli bychom to.“ Se sadařem Petrem Karešem stojíme v jeho sadu v Ostroměři na Jičínsku.

Samosběr zatím Petr Kareš nespustil, ale je to jedna z cest, která by mohla pomoci překlenout letošní podzim. Ceny energií totiž rostou, uskladnění jablek na pozdější prodej je kvůli růstu cen elektřiny velmi drahé a prodat úrodu takzvaně ze dvora, tedy přímo lidem, kteří si přijedou, letos také tolik nejde.

Čtěte také

Proč, vysvětluje předseda Ovocnářské unie České republiky Martin Ludvík. „My jsme zvyklí, že to kolísá ve dvouletých cyklech. Protože velký vliv na poptávku jablek má také samozásobení, tedy ovoce, které se lidem urodí na zahrádkách nebo na chalupách. A v letošním roce je úroda větší, tedy naopak poptávka je menší.

Navíc sadaři mohou jen těžko konkurovat výrazně štědřeji dotovaným kolegům ze sousedního Polska a není vůbec jasné, jaký bude zájem o česká jablka, říká Petr Kareš. „To bude záležet na kupní síle občanů. Protože si nebudeme nic namlouvat, prostě cena je rozhodující.

Čtěte také

Samosběry by tedy mohly být aspoň částečným řešením. Možnost natrhat si odrůdu Rubín třeba nabídla od uplynulého víkendu farma v Lužanech na Jičínsku.

Zájem byl obrovský, říká ředitel firmy David Sedláček. „Za sobotu se prodalo deset tun jablek a v sadech bylo zhruba 200 lidí. Takže to máme 50 kilogramů na osobu v průměru.

Právě v Lužanech samosběrem řeší i další komplikaci, prodávají totiž jablka ze sadu, která jsou po jarních kroupách kosmeticky horší a tím pádem hůř prodejná.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související