Drobní sadaři i větší ovocnářské firmy v hradeckém kraji zkoušejí prodat část úrody pomocí samosběrů
Část sadařů v Královéhradeckém kraji letos začala se samosběry jablek. Někteří vůbec poprvé. Reagují tak na růst cen energií a nejistý odbyt ovoce v průběhu sezóny.
Čtěte také
„V okolních sadech se už pomaloučku rozjíždí samosběr. Možná o tom budeme později také uvažovat, až protrháme jablka, které si tady chceme uskladnit nebo připravit na prodej. Pak bychom lidem nabídli samosběr, vyzkoušeli bychom to.“ Se sadařem Petrem Karešem stojíme v jeho sadu v Ostroměři na Jičínsku.
Samosběr zatím Petr Kareš nespustil, ale je to jedna z cest, která by mohla pomoci překlenout letošní podzim. Ceny energií totiž rostou, uskladnění jablek na pozdější prodej je kvůli růstu cen elektřiny velmi drahé a prodat úrodu takzvaně ze dvora, tedy přímo lidem, kteří si přijedou, letos také tolik nejde.
Čtěte také
Proč, vysvětluje předseda Ovocnářské unie České republiky Martin Ludvík. „My jsme zvyklí, že to kolísá ve dvouletých cyklech. Protože velký vliv na poptávku jablek má také samozásobení, tedy ovoce, které se lidem urodí na zahrádkách nebo na chalupách. A v letošním roce je úroda větší, tedy naopak poptávka je menší.“
Navíc sadaři mohou jen těžko konkurovat výrazně štědřeji dotovaným kolegům ze sousedního Polska a není vůbec jasné, jaký bude zájem o česká jablka, říká Petr Kareš. „To bude záležet na kupní síle občanů. Protože si nebudeme nic namlouvat, prostě cena je rozhodující.“Čtěte také
Samosběry by tedy mohly být aspoň částečným řešením. Možnost natrhat si odrůdu Rubín třeba nabídla od uplynulého víkendu farma v Lužanech na Jičínsku.
Zájem byl obrovský, říká ředitel firmy David Sedláček. „Za sobotu se prodalo deset tun jablek a v sadech bylo zhruba 200 lidí. Takže to máme 50 kilogramů na osobu v průměru.“
Právě v Lužanech samosběrem řeší i další komplikaci, prodávají totiž jablka ze sadu, která jsou po jarních kroupách kosmeticky horší a tím pádem hůř prodejná.
Související
-
Hledáte nízkokalorickou a přitom lahodnou svačinu? Co třeba...
Dát si v zimě jablko, to je malá výhra. Obsahuje řadu prospěšných látek. Málokteré ovoce nemá po světě tolik odrůd a chutí. Možná proto je symbolem plodnosti, oblíb...
-
Jak budou chutnat jablka budoucnosti? Šlechtí se nové odrůdy, které by odolaly mrazům nebo suchu
Vypěstovat nové odrůdy trvá dlouhá desetiletí. Práci tak odborníkům v experimentálních sadech a následně i v laboratořích usnadňují moderní technologie.
-
Martin Ludvík: „Jablko je skvělá lékárna. Všichni moji předkové se věnovali po staletí zemědělství“
Ani den bez jablka, to je heslo našeho dnešního hosta Martina Ludvíka, kterého vám představíme trošičku i jinak. Protože vy ho znáte hlavně jako předsedu Ovocnářské unie.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Závěry z úvěrových smluv: sokolové budou požadovat náhradu škody po bývalé starostce a jednateli
-
Shein pod lupou EU. Teď se ukáže, zda kopíruje design a kupuje bavlnu z nucených prací, říká expertka
-
Měli jsme se vás zastat, omluvili se slovenští umělci Čaputové. Ta si musela otřít slzy
-
Ukrajina není unavená jen z bombardování, ale i z rozpadu rodinného života, říká válečný analytik