Hledáte nízkokalorickou a přitom lahodnou svačinu? Co třeba jablko

Dát si v zimě jablko, to je malá výhra. Obsahuje řadu prospěšných látek. Málokteré ovoce nemá po světě tolik odrůd a chutí. Možná proto je symbolem plodnosti, oblíbeným ovocem, které patří i na sváteční stůl.

Dietetický a zdravotní význam jablek je u nás stále nedoceněn. Obsahují přitom více než 20 cenných minerálních látek, vitaminů, enzymů, lehce stravitelných jednoduchých cukrů, pektinu, hrubé vlákniny. Minerální látky vápník, fosfor, železo či hořčík jsou nezbytné pro stavbu kostí. Pektin obsažený ve slupce působí blahodárně na odvodnění organizmu.

Jablka ovlivňují činnost zažívacího ústrojí vysokým obsahem vlákniny. Enzymy a aromatické látky působí příznivě při zažívání, žaludečních a střevních potížích. Fruktóza, obsažená v plodech, se vstřebává pomaleji než sacharóza (řepný cukr) a proto udržuje stabilnější hladinu krevního cukru.

Kde se vzalo jablko v Čechách?

Tradiční odrůdy jabloní

Na sever od Alp, do zemí povodí Rýna a Dunaje, šířily prý pěstování jabloní římské legie. Mírné klimatické pásmo těchto zemí s dostatkem srážek mělo vliv na kvalitu jablek. O úctě k jablku svědčí i jedna z královských a císařských insignií, tzv. říšské zlaté jablko, které panovníci na trůně drželi v ruce spolu se žezlem a mečem.

Odrůdy jablek

Dnes jablka patří k třetímu nejrozšířenějšímu ovocnému druhu, hned za citrusy a banány. Celosvětová roční sklizeň již dávno přesáhla 50 milionů tun. Jablka se pěstují ve všech světadílech v neuvěřitelné variabilitě, existuje jich kolem 35 tisíců odrůd! Tradiční české odrůdy jsou např. malináč, panenské nebo rubín.

Šlechtění jablek

Kvetoucí jabloň

Současným požadavkům již staré odrůdy většinou příliš nevyhovují, přesto je např. Výzkumný ústav ovocnářský v Holovousích znovu vyhledává a soustřeďuje jako významný genofond pro další šlechtění odrůd odolnějších k nejobávanějším chorobám jabloní - strupovitosti a padlí. Najdete tu až 1.800 odrůd jabloní.

Jablka v kuchyni

Jablka mají všestranné použití v kuchyni, a to nejen na tradiční štrúdl a další koláče. Výtečné je například kuře na jablkách, zeleninové i bramborové saláty osvěžené na kostičky nakrájenými jablky, speciální ovocné saláty a řada dalších delikates. I v tomto případě oceníte různorodost jednotlivých odrůd – pro slanou kuchyni se nejvíce hodí nakyslá a velmi šťavnatá jablka.

Jablečný závin

Skladování jablek

Zimní odrůdy jablek mohou zůstat šťavnaté a chutné až do předjaří, pokud jsou správně uskladněny. Ideálním místem pro malopěstitele stále zůstává tradiční sklep. Měl by být chráněný proti promrznutí, ale zároveň větraný tak, aby se vzduch pomalu, ale stále vyměňoval. Poslouží ale například i prázdná chladná garáž, nevyužívaná chodba a podobně.