Do sídla rychnovské policie už nezatéká. Tamní policisté se po 40 letech dočkali oprav budovy

31. květen 2019 09:09

Policisté v Rychnově nad Kněžnou mají opravené své sídlo. Do budovy z dob socialismu foukalo a zatékalo. Práce stály zhruba 18 milionů korun a byly největší loňskou investicí policie v Královéhradeckém kraji. Zázemí například dopravního inspektorátu nebo kriminálky policisté otevřeli ve čtvrtek. Opravy se dočkali po 40 letech.

Policisté se do budovy nedaleko místa, kde stával rodný dům spisovatele Karla Poláčka, nastěhovali v dubnu 1979.

Vloupání v přímém přenosu. Policii v Rychnově nad Kněžnou pomáhá nový kamerový systém

Nový digitální kamerový systém v Rychnově nad Kněžnou

Statické i pohyblivé kamery, přenos signálu optickým kabelem a možnost detailního prohlížení záběrů, to vše umožňuje strážníkům v Rychnově nad Kněžnou nový kamerový systém. S jeho pomocí už také stihli odhalit jedno vloupání do baru, které měli díky kamerám v přímém přenosu. 

Tehdy u toho byl i dnešní dlouholetý vedoucí územního odboru Rychnov nad Kněžnou Zdeněk Hlaváček.
„Skutečně si onen den pamatuji úplně přesně. Bylo to 27. dubna 1979. Jako mladý, začínající policista v hodnosti nadstrážmistra jsem měl službu tady na bráně. Byl jsem svědkem celé té události a sledoval jsem to zpovzdálí."

Právě skončená oprava už podle něj byla potřeba.
„Venkovní plášť budovy byl už značně narušen a v případech bočního deště nám zatékalo do několika kanceláří. Byl problém i tuto budovu v zimě vytopit na patřičnou teplotu. Takže tady bude teplotní komfort a nebude nám sem zatékat. Nehledě k tomu, že z estetického hlediska je budova takovou dominantou této části Rychnova nad Kněžnou."

Tento zkušený policista spojil celý svůj profesní život s rychnovskou policií.

Rychnovsko patří mezi nejbezpečnější místa u nás

V loňském roce měl rychnovský územní odbor podle policejních statistik jednu z nejvyšších objasněností trestních činů v republice, přes 75 procent.

Policisté v Rychnově nad Kněžnou mají opravené své sídlo

Rychnovsko stále patří mezi nejbezpečnější místa v kraji, a to i přes to, že se v roce 2016 začaly objevovat problémy související se zahraničními pracovníky v průmyslové zóně Solnice-Kvasiny.

VIDEO: Spadla klec. Záběry zadržení podezřelého z prodeje pervitinu i marihuany na Rychnovsku

Zadržení podezřelého z prodeje pervitinu i marihuany na Rychnovsku

Od začátku roku uvízli v policejní síti na Rychnovsku zatím tři nelegální distributoři drog. Všichni jsou sami uživateli návykových látek a policii již dobře známí.

Takto práci policistů v tomto regionu zhodnotil policejní prezident Jan Švejdar.
„Pro mne je důležité, co je uvnitř té budovy. A na okrese Rychnov nad Kněžnou to byla vždy chlouba české policie. Pevně věřím, že tomu tak bude i nadále. Samozřejmě to mám trošku zkreslené tím, že jsem tady pracoval, v tomto kraji. A vím, co ti lidé jsou schopni dokázat a co již dokázali. Mam nyní i srovnání v celé republice a ten zdejší kolektiv je naprosto bezvadný."

Šéf rychnovské policie Zdeněk Hlaváček v prosinci v 65 letech skončí. Kdo ho ve funkci vystřídá v tuto chvíli jasné není.

Jeho nadřízený, krajský policejní ředitel David Fulka, novinářům řekl, že zatím žádný jasný kandidát není. Na místo bude vypsané výběrové řízení.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související