Do Montace třeba za hmyzím hotelem. Edukační návštěvnický okruh v náchodském lesoparku

6. květen 2018 09:55

Na přelomu období zima/jaro 2018 byla v lesoparku Montace vybudována první část naučné stezky „Lesní návštěvnický okruh Montace". Zhotovením byla pověřena firma Ekosfer Solutions, s.r.o. z Třebechovic pod Orebem, která ve spolupráci s Lesy města Náchoda spol. s.r.o. vytvořila šest tématických stanovišť napříč lesoparkem Montace.

Stanoviště jsou zaměřena na ekologii, biologii a lesní pedagogiku - Hřbitov odpadků, Vzorkovník budek, Hmyzí hotel, Vzorkovník stromů, Tůň pro obojživelníky, Metr dřeva.

Vybudované objekty jsou koncipovány osvětovou a propagační formou s jedinečnou možností přímého pozorování popisovaných jevů (případně i živočichů) a vytvářejí tak zároveň vhodné stanoviště pro některé zvláště chráněné nebo ochranářsky významné druhy živočichů, a zároveň zvyšují celkovou atraktivitu lesního celku Montace pro jeho návštěvníky.

V lesoparku Montace byla vybudována první část naučné stezky - zastávka

Instalovaný mobiliář nenásilnou formou posiluje edukativní funkci území a slouží k propagaci jak ekologického smýšlení, tak i produkčních i mimoprodukčních činností Lesů města Náchoda.

„Díky pozitivním ohlasům prvních návštěvníků lesního okruhu uvažujeme o postupném doplňování a rozšiřování stávajícího okruhu například o interaktivní prvky s orientací na dětské návštěvníky nebo o další doplňky, které by sloužily především aktivním návštěvníkům tohoto místa," uvedl jednatel společnosti Lesy města Náchoda, s.r.o., která letos slaví 25. výročí od svého založení, Bc. Luboš Veverka.

V lesoparku Montace byla vybudována první část naučné stezky - umístění tabulí
autoři: Milan Baják , Nina Adlof
Spustit audio

Související