Nevrátili se - mrtvi jsou. Nová kniha mapuje osudy padlých v 1. světové válce z okresu Náchod

21. duben 2018 11:30

Historička Věra Vlčová publikaci několik let připravovala ve spolupráci s vojenským historikem Janem Čížkem. Našli, zdokumentovali a popsali podobu, stav i historii vzniku všech pomníků a pamětních desek připomínajících 1. světovou válku na území současného okresu Náchod.

Před několika dny byla výpravná kniha plná fotografií, záznamů z obecních kronik, archívů a osobních svědectví, slavnostně pokřtěna na náchodské radnici.

Při té příležitosti se redaktorka Romana Pacáková Věry Vlčkové zeptala, proč se s Janem Čížkem do té zdlouhavé a náročné práce vlastně pustili. Co by chtěli, aby kniha lidem přinesla.

Téměř v každé obci na Náchodsku najdete takový pomník - dnes jsou už hodně vzdálenou připomínkou takzvané zapomenuté války. A přitom z řad našich lidí si vyžádala mnohokrát více obětí než 2. světová válka.

Válka v roce 1914 vznikla jako kontinentálně globální selhání politiky. 70 milionů lidí a 37 států bylo povoláno do zbraně, skoro 10 milionů lidí zahynulo, 20 milionů lidí se vrátilo zmrzačeno nebo těžce raněno. Válečný prostor se rozkládal na ploše 4 milionů km2 a válečné výdaje dosáhly obrovských částek.

V knize Věry Vlčkové a Jana Čížka - Pomníky a pamětní desky obětem 1. světové války v okrese Náchod možná najdete i jména vašich předků, které válka stála život.

Jan Čížek, Věra Vlčková a ředitel Českého rozhlasu Hradec Králové a Pardubice Jiří Kánský na křtu knihy

Příprava knihy začala hledáním a shromažďování materiálů spolu se získáváním fotodokumentace jednotlivých pomníků, průzkumem obecních, školních, farních, spolkových i soukromých pamětních knih a kronik, dohledáváním archivních dokumentů.

Snahou bylo zachytit i život obyvatel při vypuknutí války, ve válečných letech, a narůstající tragiku celého válečného období. Kapitoly Východočeši v rakousko-uherské armádě, zejména účast pěšího pluku č. 18, a Východočeši v československých legiích se věnují vojenské problematice válečných let. Jsou zmíněni tvůrci pomníků, podán rozbor pomníků z hlediska typologického a uměleckého a prováděné restaurátorské práce a údržba.

Pomníky a pamětní desky umístěné v našich obcích vyjadřují pietní vzpomínku na ty, kteří se do svých rodných míst nevrátili a ztratili své životy ve Velké válce 1914 - 1918. Každé jméno na pomníku, pamětní desce a v kronikářském záznamu nese lidský příběh, připomíná bolest nad ztrátou života, je vzpomínkou na zemřelého, který měl své místo v rodině, obci, společnosti, ale nebylo mu dáno naplnit svůj životní osud. Padl, zemřel - zachovejme v paměti jeho jméno.

Křest knihy Pomníky a pamětní desky obětem 1.sv.války v okrese Náchod
autoři: Milan Baják , jou
Spustit audio

Související