Do Krkonoš se vracejí tradiční lidové písničky - najdete je v novém, dětmi ilustrovaném zpěvníku

12. prosinec 2020 09:29

Krkonošské lidové písně jsou svědectvím o řemeslech, o lidové stravě, o čase svátečním i všedním, i o horských vesničkách a cestách. Se zpěvníčkem se dá v Krkonoších chodit skoro jako s bedekrem.  

Mnohé známé i zapomenuté písničky, posbírané před více, než půl stoletím, zdobí předvánoční čas v reprezentativní úpravě jilemnického nakladatelství Gentiana.

Čtěte také

Za autorem myšlenky vydání zpěvníku - ředitelem vrchlabské Základní umělecké školy Radkem Hanušem - se vydala reportérka Eliška Pilařová.

Krkonošské písničky sebral Josef Václav Kratochvíl. Máme před sebou výtisk ještě se stopami šampusu, ten pokřtěný.

Co vedlo Radka Hanuše k tomu, aby vydal tuto nádhernou knížku?
„Po 45 letech plníme přání zakládajícího ředitele naší městské hudební školy ve Vrchlabí. I děti se na tom vydání podílely. Ke každé konkrétní písničce měly namalovat kresbičku. A tím si vytvářely i vztah k naší původní, krkonošské písni."

Josef Václav Kratochvíl - Krkonošské písničky

A na začátku, to bylo přání Radka Hanuše, je text k Otvírání studánek.
„Všichni známe to jedinečné zpracování Bohuslava Martinů jako kantátu. A tento závěrečný text se hodí jako takový klíč k našemu sborníku. V těch písničkách se vlastně zračí život lidí tady u nás na horách. Řemesla, jako bylo perlařství, ševcovství, tkalcovina. A samozřejmě místní místopis, jídla, jsou tam i koledy."

Kolik písní zpěvník obsahuje?

„Ve zpěvníčku je celkem 135 písní. Z toho je asi 10 koled, je tu také slovníček slov v krkonošském nářečí, která jsou v textech použita. Dále obsahuje také mapu sběru oněch písní. Aby se čtenář nebo muzikant mohl podívat odkud jsou písničky vlastně sebrané," dodává s úsměvem Radek Hanuš.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související