Divadelní představení v rámci projektu DRAK NA DOMA potěšila už na internetu přes 10 000 diváků

22. duben 2020

Královéhradecké divadlo DRAK si dokázalo poradit s tím, jak zůstat v kontaktu s diváky. Před měsícem spustilo projekt DRAK NA DOMA - místo toho, aby lidé mířili do divadla, dostalo se divadlo prostřednictvím internetu k nim. A zájem je velký.

„My z toho máme velkou radost, protože samozřejmě ta situace vznikla poměrně nečekaně a museli jsme rychle zareagovat a vytvořit on-line program, což není úplně jednoduché. Přeci jen se jedná o živé umění. Divadlo je postaveno na kontaktu s divákem a osobní zážitek je specifický. Tedy pro nás je složité hledat nějaké alternativy. Ale o to větší máme radost, že se to podařilo a že reakce jsou vesměs velmi pozitivní," říká Barbora Kalinová, produkční divadla Drak. 

Čtěte také

Divadlo začalo 20. března tím, že zveřejnilo první záznamy inscenací ze současného repertoáru i představení starší.

Postupně se na youtube kanálu divadla objevilo zhruba deset videí. Zpřístupněná jsou vždy na 24 hodin a zájem o ně je velký.
„Už jsme těmito aktivitami překročili deset tisíc zhlédnutí. A také se nám na základě těchto videí začaly i ozývat školy a například vedení kraje nás oslovilo pro spolupráci s dětskými domovy. Co tedy, musím říct, ten náš původní záměr předčilo. A máme velkou radost, že dokážeme svoji službu suplovat nadále, i když je divadlo zavřené a diváci za námi nemohou přijít osobně."

DRAK na DOMA

„Odkazy na on-line záznamy inscenací jsou zveřejněny na našich webových stránkách a facebooku vždy s časovým omezením na 24 hodin,“ upřesňuje produkční Divadla Drak Barbora Kalinová.

Čtěte také

Pokud máte zájem se na některé video podívat, další možnost budete mít už pozítří.
„Nejbližší představení bude v pátek 24. dubna a je to Černošská pohádka, což je legendární inscenace Divadla Drak, které už ovšem na repertoáru není. Takže ji všem vřele doporučuji," zve ke sledování youtube kanálu divadla Barbora Kalinová.

DRAK NA DOMA ale nejsou jen videa se záznamy představení.

Divadlo se pustilo i do takzvaného DRAČTENÍ, herci a další zaměstnanci divadla na čtou na pokračování knihu Petry Soukupové "Kdo zabil Snížka".

Faust - inscenace královéhradeckého Divadla DRAK

A v galerii Labyrint natočili komentovanou prohlídku výstavy "A neříkej to ve škole", která vznikla k výročí 17. listopadu a lidé se s ní budou moci seznámit v několika dílech postupně od 1. května.

Projekt poběží po celou dobu uzavření školních zařízení.

Divadlo Drak v Hradci Králové odpočátku vychází nejen z tradice (východo)českého loutkářství, ale také z principu originální autorské tvorby pro děti i dospělé založené na imaginaci a neotřelé nápaditosti.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.