Děti ze ZUŠ Habrmanova v Hradci Králové si zkusily kreativní práci pod vedením ukrajinské umělkyně

22. říjen 2022 07:53

Žáci na základní umělecké škole Habrmanova v Hradci Králové se dočkali zajímavé návštěvy - ukázat jim část typického ukrajinského umění přišla malířka Anna Artemenková. Pozdní odpolední workshop děti zaujal a se šablonovou technikou se sžily velmi rychle. 

Čtěte také

Ukrajinská umělkyně Anna Artemenková vyndává z tašky plastové šablony a bílé fixy, kousky korkových zátek od vína, houbičky na nádobí a červené papíry. Na první pohled běžné a s uměním až tak nesouvisející věci, pro šablonovou kresbu, kterou tentokrát asi patnácti žákům umělecké školy Habermannova ukazuje, to je ale nezbytná věc.

Děti o workshopu s ukrajinskou umělkyní neměly prakticky do poslední chvíle ani ponětí, říká učitelka Iva Legnerová. „Děti přišly na normální výuku. Ani já jsem do včerejšího večera nevěděla, jestli dopadne tento workshop nebo ne. Takže jsem jin neříkala, že bude něco jiného než běžně. Přišlo všech 15 žáků, jako normálně.“

Čtěte také

Aspoň se mohou naučit něco nového, ukázky ukrajinské tvorby a jiného stylu umění mohou být přínosné. „Jistě to bude pro žáky přínosné. Šablony někdy používáme a já už mám tendenci žáky trošku korigovat, jak je mají používat. Ale budu mlčet.

„Tohle je takové hodně mechanické. Řekla bych, že se tady snažíme jít hodně do konceptuálního umění pomocí volných technik, které něco vyjadřují. Pomoci si tímto mohou, ale musí se víc snažit, protože ty šablony jsou prefabrikované. Pokud bych to vyučovala já, tak by si žáci šablony vyrobili své vlastní, říká Iva Legnerová.

Čtěte také

A vlastně takhle nějak podobně to vnímají i samy děti, třeba Samuela ukázky hodně baví. „Je to hodně zajímavé. Myslím si, že jsem takovou techniku snad ještě nikdy nedělal. Je to určitě super zpestření.

Podobné workshopy, které mají za cíl sbližovat ukrajinskou a českou kulturu, nejsou ničím ojedinělým. Zájem měli umělci i škola, popisuje Natalia Docenková z Regionálního ukrajinského spolku.

„Oni rádi spolupracují. Vím, že i pro paní učitelku je to taková zajímavost, protože během let, co už spolupracujeme, jsme toho hodně ukázali. Byla to olejomalba, akryl, akvarel i grafika, uzavírá Natalia Docenková.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související