Prostor pro radost, českou kulturu a umění už 45 let bedlivě střeží ZUŠ Střezina v Hradci Králové

9. červen 2022

Základní umělecká škola Střezina v Hradci Králové vyučuje své žáky uměleckým oborům už celých 45 let. Kolik jich za tu dobu vychovala a jak to vlastně všechno tenkrát začalo, o tom mnohé ví současný a také dlouholetý ředitel Karel Šust, který je naším hostem. 

Kolik let už vlastně ředitelujete?
Od roku 1990, takže 32 let.

Karel Šust ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

A 45 let je vaší škole. Jak oslavujete celý letošní školní rok?
Já jsem takový slavící typ v rámci školního života, v soukromí moc ne, to spíš prchám. Ale v rámci školy si myslím, že je dobře, když přijde čas od času nějaký impuls, odehraje se něco výjimečného, na co by třeba ani nebyl čas nebo ani pomyšlení v běžném roce. My jsme to letos pojali tak, že jsme jednak začali kvůli covidu ty oslavy chystat pozdě. Než jsme se rozkoukali, tak je po covidu, takže jsme pojali oslavy jako celoroční školní rok, ve kterém to před 45 lety vzniklo. Teď jsme završili školní rok velkou akcí v Aldisu.

Střezina byl kopec na Slezském Předměstí. Kolem něj chodili strážní, kteří střežili Hradec. A my teď střežíme českou kulturu.

Karel Šust, ředitel ZUŠ Střezina v Hradci Králové

Jak to tedy vzniklo před těmi 45 lety?
Oficiální umělecké školství v Hradci Králové samozřejmě existovalo, byly zde soukromé hudební školy, ale oficiální městská hudební škola vznikla v roce 1953. Ta sídlila na místě dnešního Atria a pak se v roce 1976 rozdělila na dvě současné zušky nebo tenkrát lidové školy umění. Jedna šla do budovy Maxima Gorkého, do budovy současné Habrmanovy, a druhá šla do budovy na Střezině, odkud je i naše současné jméno. My už tedy nejsme zuška na Střezině, byť tam ještě stále částečně sídlíme. Ale tím, jak jsme se v průběhu let přestěhovali do areálu Jih po základní škole, tak jsme si s sebou vzali jméno Střezina.

Čtěte také

Co to vlastně znamená Střezina?
Pátrali jsme v archivech a zjistili jsme, že Střezina, což možná málo lidí v Hradci ví, byl kopec na Slezském Předměstí, tam, kde je nyní kostelík na Rožberku. A za nějakého císaře pána byl ten kopec rozebrán, aby bylo vidět z hradeb do dálky, když se blíží nepřítel. Ten kopec prostě stál v cestě. A kolem toho kopce chodili strážní, kteří střežili Hradec. Proto se tomu říká na Střezině.

A vy teď střežíte místo kopce umění.
Přesně tak, střežíme českou kulturu. My jsme to pojali tak, že jméno Střezina, protože to byl už pojem spojený s onou budovou a tam je i ulice Na Střezině, tak jsme si ho vzali s sebou do Základní školy Jih, byť jsme v Luční ulici. Hledali jsme název, ale ZUŠ Luční, to nám přišlo takový nezajímavé, a tak jsme si Střezinu prostě vzali s sebou.

V současné chvíli tedy sídlíte na bývalé Základní škole Jih na Slezském Předměstí v Hradci Králové. Budova už je kompletně zrekonstruovaná?
Ještě zdaleka ne, bohužel se nám to zadrhlo. Už jsme se těšili, jak to bude hotové, ale přeprojektovávalo se a teď se zase znovu staví, což je dobré. Za to jsme samozřejmě rádi a vypadá to, že bychom o Vánocích měli otevřít první z pěti budov, které v tom areálu jsou. A následně by se měla do dalších Vánoc rekonstruovat druhá budova. Co bude dál, nevíme zatím. Máme slibů a plánů plno, ale jásat se má až na konci.

Vy nenabízíte jen hudbu, ale také výtvarné obory, představte nám školu.
Není to jen hudba a výtvarka, je to divadlo a je to také tanec. Všechny čtyři obory, které zuška může zřizovat nebo provozovat, tak my máme. A umožňuje nám to spoustu specializací a zvláštních zaměření, čemuž jsme samozřejmě rádi.

Čtěte také

Zmínil bych váš velice úspěšný Smiling String Orchestra.
Ano, to je jedna z viditelných stop Střeziny. Ale stejně tak mám radost z orchestru Safari nebo STO Jazz Orchestra. Máme spoustu vynikajících sólistů a také výborných souborů jiného než hudebního zaměření.

Jako ředitel jste pyšný na své žáky.
Samozřejmě je to tak. Každý den se někdo objeví, vždy tak vyplave v té skrumáži, někdo zasvítí a za týden zase další. Součástí našich celoročních oslav výročí je třeba i taková propagační kampaň divadla Jesličky, kde uveřejňují na svém webu nebo Facebooku zdravice od bývalých studentů, kteří jsou dnes známí herci nebo režiséři. Z poslední doby si pamatuji třeba na dnes populárního Michala Horáka.

Ředitel ZUŠ Střezina v Hradci Králové Karel Šust byl naším hostem. Celý rozhovor si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související