Desítky řidičů ve věku 65+ si na hradeckém letišti vyzkoušely, jaké to je dostat smyk

28. červenec 2020

Starší řidiči si mohli na polygonech na osmi místech celé republiky znovu vyzkoušet, jak dokáží zvládnout některé složité dopravní situace. Kurzy ze seriálu s názvem "Jedu s dobou" seniory teoreticky i prakticky připravují na to, co všechno se za volantem může stát. Na letišti v Hradci Králové se dopoledne i odpoledne sešlo přes dvacet zájemců. 

Asi nejnáročnější částí zhruba šestihodinového kurzu byly praktické jízdy na polygonu. Tržnou desku, na které auto v uvozovkách „ustřelí" na jednu stranu, pořadatelé po zkušenostech z loňska, kdy se někteří senioři opravdu báli, z programu tentokrát vyřadili. Ale i tak se řidiči - a řidičky - seznámili s řadou nepříjemností.

Čtěte také

Lektoři, v tomhle případě vedoucí Martin Drbkoš, se pokoušeli řidičům vysvětlit, že si na polygonu mohou bez rizika vyzkoušet opravdu ledacos.

Ne vždycky to zabralo - starší řidiči jsou přeci jen zvyklí na defenzivní styl jízdy a sáhnout si na situace, kdy se auto už začíná chovat jinak, se některým moc nechtělo.

„Nechceme jim to úplně vnucovat, ale samozřejmě budeme rádi, když tady všechno vyzkouší. Někdy je to těžké a trvá třeba déle, než si člověk v hlavě srovná, že na polygonu si může situace bezpečně vyzkoušet," říká lektor Tomáš Svoboda.

Patrony projektu Jedu s dobou jsou závodník Karel Loprais a herec Pavel Nový

Účastník kurzu Richard Pavlík z Hlinska v sobě tu odvahu našel.
„Přeci jen, když jsme na té silnici potom sami, tak uvažujeme jinak. Ale pokud je člověk malinko pod tlakem, tak je to jiné. Musím říct, že jsem prostě instruktorům nevěřil, že to tak je. Když mi řekne, ať jedu rychlostí 45 kilometrů za hodinu, tak to splním, ale mám oči vykulené."

Čtěte také

Na kurz dokonce přijely i manželské páry. Jana a Vladimír Adáškovi dorazili ze středočeských Čelákovic a krizové situace absolvovali bok po boku, v jednom autě.

„I když sedím vedle řidiče, tak se občas přistihnu, že nohama jako brzdím," usmívala se Jana Adášková, která se pak s manželem vystřídala a za volant usedla ona. Ani pak ale nervozita v posádce nenarůstala.
„Většinou si ženy stěžují, ale já si nemohu stěžovat. Občas mi do toho tedy manžel mluví, ale to nic není."

O projektu Jedu s dobou
Bezplatný vzdělávací program Jedu s dobou, který realizuje Asociace center pro zdokonalovací výcvik řidičů Autoklubu ČR, je zdarma pro řidiče nad 65 let. Dostupný je na osmi polygonech v ČR (Ostrava, Třinec, Vysoké Mýto, Jihlava, Hradec Králové, Sosnová u České Lípy, Příbram, Most). Termíny a přihlášky na kurzy najdete na webových stránkách projektu.

Kurzy s názvem „Jedu s dobou" jsou pro účastníky zdarma, náklady hradí z fondu zábrany škod Česká kancelář pojistitelů. A pokud je vám 65 a víc, přihlásit se můžete na osmi místech Česka i na kurzy v dalších termínech, na hradeckém letišti až do února.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka