Desítky policistů vstoupily do registru dárců kostní dřeně. Syn jejich kolegy má leukémii

5. červen 2018 10:30

Do Českého registru dárců kostní dřeně přibylo 86 policistů z různých koutů Královéhradeckého kraje. Vzorky své krve odevzdávali v malé kuchyňce budovy ředitelství v Hradci Králové. Chtějí pomoci čtrnáctiletému Matějovi z Miletína na Jičínsku, který má leukémii. Vzorky krve přijeli policistům přímo na krajské ředitelství v Hradci Králové odebrat odborníci z pražského IKEMu, na místě byl i reportér Václav Plecháček. 

Odborníci z pražského IKEMu pokračují v hromadných odběrech vzorků krve potenciálních dárců kostní dřeně. Včera zamířili za policisty do Hradce Králové, tam se k dobrovolnému dárcovství přihlásilo a přišlo odevzdat vzorky krve 86 policistů. Jen čtyři z nich museli lékaři kvůli zdravotnímu stavu odmítnout.

Bojuje za záchranu syna. Zatím marně, ale díky jeho úsilí se rozšiřuje registr dárců kostní dřeně

Jan Kučera bojuje za záchranu svého syna Matěje

Chronická myeloidní leukémie. Právě takovou diagnózu si před rokem a půl vyslechl Jan Kučera z malého městečka Miletín na Jičínsku. Nemocný přitom není on, ale jeho dnes třináctiletý syn Matěj. Jedinou nadějí na úplné uzdravení je transplantace kostní dřeně. Pan Kučera se rozhodl nespoléhat na celosvětový registr a vhodného dárce pro syna shání sám. Je přitom možné, že díky tomu zachrání život mnoha jiným lidem.

Přijeli přitom policisté ze všech koutů Královehradeckého kraje, řada z nich ve svém volnu. Chtějí pomoci svému kolegovi - Janu Kučerovi z Miletína na Jičínsku, jehož syn Matěj má leukémii a zatím se pro něj nepodařilo najít vhodného dárce kostní dřeně.

Včera šlo již o třetí hromadný odběr v terénu, při těch předchozích odevzdalo vzorky krve víc než tisíc lidí a další stoprocentně přibudou. Za pár dnů dní to bude v Pelhřimově, při dalším ročníku Festivalu kuriozit a pak třeba také na podzim znovu v Hradci Králové při akci zaměřené nejen na širokou veřejnost, ale také na zaměstnance složek Integrovaného Záchranného systému - tedy policisty, hasiče nebo zdravotníky.

Akce "Matějova šance na život"

Jestli se nějaký vhodný dárce pro Matěje našel se zatím neví, lékaři ještě vzorky testují.

V celosvětovém registru je 34 milionů dárců a momentálně nikdo nemá s Matějem stoprocentní shodu, ale podle lékařů se to stát může. Dokonce je prý mnohem pravděpodobnější, že vhodným dárcem pro Matěje bude někdo z České republiky nebo přímo z východních Čech, než třeba z druhého konce světa. Svoji roli v tom podle odborníků hraje genetika.

Čtěte takéRegistr dárců kostní dřeně

Musíme ale připomenout, že všichni, kteří už k odběrům přišli, mohou zachránit život i někomu úplně jinému. Nepomáhají tedy primárně jen jednomu člověku, ale nemocným po celém světě.

Akce "Matějova šance na život"
autoři: Milan Baják , PLE
Spustit audio

Související