Bojuje za záchranu syna. Zatím marně, ale díky jeho úsilí se rozšiřuje registr dárců kostní dřeně

5. březen 2018 12:00

Chronická myeloidní leukémie. Právě takovou diagnózu si před rokem a půl vyslechl Jan Kučera z malého městečka Miletín na Jičínsku. Nemocný přitom není on, ale jeho dnes třináctiletý syn Matěj. Jedinou nadějí na úplné uzdravení je transplantace kostní dřeně. Pan Kučera se rozhodl nespoléhat na celosvětový registr a vhodného dárce pro syna shání sám. Je přitom možné, že díky tomu zachrání život mnoha jiným lidem.

„Byl to neskutečný šok. Obrátí se vám život naruby a nevíte, co vlastně dělat," právě tak popisuje Jan Kučera svoje pocity krátce poté, kdy se dozvěděl o nemoci svého syna. Ten od té doby bere léky, nosí roušku a nesmí sportovat. Zachránit ho může transplantace, v registru ale vhodný dárce zatím není.

„Mě pak ta myšlenka trkla. Proč bych neoslovil velké množství lidí kolem fotbalu, protože v tomto sportu se pohybuji už 35 let," říká Jan Kučera.

Výzva pomocí amatérsky vyrobeného letáku zabrala, zájemce o zařazení do celosvětového registru dárců začal postupně vozit na odběry do Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Čtěte takéRegistr dárců kostní dřeně

„Do Hradce jsem navozil skoro stovku lidí. Je pravda, že jsem je nevozil jen já osobně, ale jeli třeba svým autem, když nás jelo hodně. Jednou nás tam bylo snad takových 25 najednou na jeden odběr," vysvětluje Jan Kučera.

Do registru už patří i Ladislav Nosek. Příběh si přečetl na internetu a rozhodl se pomoct. Pro Matěje sice vhodným dárcem není, může ale zachránit život někomu jinému. „Matějův případ mne tak nějak nakopl. Proč nepomoci někomu jinému. Kdyby to postihlo mě, tak by mi třeba taky někdo pomohl, že ano."

Jan Kučera bojuje za záchranu svého syna Matěje

Iniciativa Matějova otce zaujala odborníky v pražském IKEMu. Tam původně Jan Kučera slíbil dovézt celý autobus dárců najednou, lékaři mu ale nabídli jinou variantu - že přijedou odebrat vzorky sami. Měli ale jednu podmínku.

„Když seženu sto lidí, tak jsou schopni a ochotni přijet do Miletína a ten samotný odběr udělat v Miletíně," říká Jan Kučera.

Odezva lidí na následnou internetovou výzvu byla obrovská. Už teď slíbilo účast víc než 300 lidí a pražští lékaři tak na východ Čech zamíří 27. dubna.

Jan Kučera bojuje za záchranu svého syna Matěje

„Potřebují mít prostor s umyvadlem. Takže všechny čtyři kabiny, které tady máme, budou k dispozici. A pak je ještě možné udělat jedno odběrné místo v přední části této budovy," popisuje přípravy na dubnový hromadný odběr předseda fotbalového oddílu SK Miletín Ondřej Machačka. Ten se zapojí jak do příprav celé akce, tak i mezi stovky dárců vzorku své krve.

V České republice je momentálně 100 000 zaregistrovaných dárců, po celém světě 34 milionů. V Miletíně přibudou další - podmínkou je věk do 40 let a minimální váha 50 kilogramů.

autoři: Milan Baják , PLE
Spustit audio

Související