Desítky koledníků se letos pokusí na Trutnovsku otevřít srdce dárcům za jedním konkrétním účelem

3. leden 2022

Začíná charitativní Tříkrálová sbírka, koledníky můžete potkat na celém území Královéhradeckého kraje až do 16. ledna. Na Trutnovsku jich do ulic vyrazí zhruba stovka. Část z nich si přišla pro požehnání do kostela Narození Panny Marie v Trutnově.

Čtěte také

Desítky koledníků se letos pokusí na Trutnovsku otevřít srdce dárcům za jedním konkrétním účelem, popisuje koordinátorka Tříkrálové sbírky v Trutnově Lucie Poláčková. „Tento rok je konkrétní záměr, sháníme elektrická polohovací lůžka. A lidé na to slyší, přispívají na něco, co může jednou pomoci i jim.

Koledníci se do ulic Trutnova vydají ve větším množství poprvé nejspíš ve čtvrtek, ve stejný den je budeme moci poprvé potkat třeba i v centru Hradce Králové. Vidět je můžeme v civilu i v kostýmech nebo třeba taky s hudebními nástroji.

Značná část koledníků je ve věku kolem deseti let, Kašpar, Melichar a Baltazar, neboli Prokop, Jirka a Antonín, jsou důkazem toho, že chuť pomoci dobré věci neopouští ani později, v patnácti. „Jsme rádi, že můžeme takto pomoci. A taky se rádi trochu předvádíme. V naší farnosti už chodíme na tříkrálovou sbírku několik let.

Čtěte také

Na svěcení byli koledníci z celého Trutnovska, skupinku s nejmladší pětiletou kolednicí přivezla z Bernartic Mirka. „Nejsme místní koledníci, ale už roky sem jezdíme na svěcení. Pokaždé si tu uděláme krásné fotografie, abychom je měli do místního zpravodaje. Pro děti už je to taková tradice, že se tady ukážeme. Chodíme vždy až potom další víkend po svěcení.

Koledníky tedy můžeme potkat po celém kraji až do 16. ledna. A jak poznáte, že přispíváte opravdu na dobrou věc a ne podvodníkům?

„Koledníci mají kasičku opatřenou charitním logem a samozřejmě si můžete od každého z nich vyžádat průkazku od vedoucího skupinky, která je také opatřena podpisem, charitním logem a vším potřebným, uzavírá koordinátorka sbírky Lucie Poláčková.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.