Dobrovolníci s pokladničkami koledují pro Tříkrálovou sbírku. Mezi prvními byli z Nového Města

7. leden 2019 10:38

V Královéhradeckém kraji začal 19. ročník Tříkrálové sbírky. Do té se v celé Královéhradecké diecézi zapojí tisíce dobrovolníků. Mezi prvními byly děti v Chlumci nad Cidlinou a také v nedalekém Novém Městě. A právě tam byla i s rozhlasovým mikrofonem reportérka Lucie Peterková.

Několik let se k Tříkrálové sbírce připojují i žáci ze Základní školy Nové Město na Hradecku nedaleko Chlumce nad Cidlinou.

„Začínáme se škole, potom jdeme do místního obchodu, pak do tiskárny a obcházíme domy, které jsou okolo cesty na Pardubice," vysvětluje učitelka Naděžda Horáková.

A hned doplňuje: „Hřeje nás, že děláme něco pro ostatní. Je to taková smysluplná činnost. A uděláme jí také radost lidem."

První tříkrálová skupinka právě vešla do první třídy.

Hned po školní koledě už skupinka míří spolu s učitelkou Gabrielou Jansovou do novoměstských ulic. „Tak holky, prosím vás, hlídáme kasičku. Když bude moc těžká, tak se budeme střídat v nošení. U každého domu zazvoníme a zazpíváme tři sloky. Když budete chtít, tak můžeme ještě zazpívat i čtvrtý výstup. Doufám, že nám budou nohy sloužit a že nám to půjde všechno pěkně od ruky a vybereme co nejvíc peněz na tuhle úžasnou věc."

V Královéhradeckém kraji začal 19. ročník Tříkrálové sbírky

Jana Karasová, mluvčí Královéhradecké diecéze, doplňuje, na co vše poputují prostředky, které se podaří koledníkům získat: „Výtěžek Tříkrálové sbírky pomůže především v regionech, kde se sbírka koná. Nemocným, handicapovaným, matkám s dětmi s tísni a třeba i lidem bez domova. Část výtěžku poputuje na humanitární pomoc do zahraničí."

Do Tříkrálové sbírky na Jičínsku přispívají lidé pro radost, kamarádství, štěstí i tradici

Obdarovávání v Holíně

Příležitost zahájit nový rok dobrým skutkem tradičně nabídla Tříkrálová sbírka, kterou pořádá Charita České republiky. Tříkrálové dění na Jičínsku od přijetí koledníků na jičínské faře až po obchůzku v obci Holín zachycuje zvuková reportáž redaktorky Vlaďky Wildové.

A dodává, že ve všech pěti okresech Královéhradeckého kraje mají už teď peníze konkrétní adresáty.

Dobrovolníků jsou podle Jany Karasové tisíce a převážně jsou to ti nejmladší: „Jsou to školáci, potom také skauti, nebo rodiče s dětmi, farníci, těch je asi nejvíce."

Farníků je v Královéhradecké diecézi, jejíž působnost zasahuje i do dalších pěti krajů, odhadem přes 12 tisíc.

V loňském roce se jim podařilo při Tříkrálové sbírce vybrat zhruba 17,5 milionu korun.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související