Veřejná sbírka má pomoci chátrajícím kostelům na Broumovsku

8. únor 2016

Na Broumovsku už desítky let chátrá skupina kostelů. Místní farnost chce proto provést alespoň nejnutnější opravy, především střech, fasád a části interiérů. V letošním roce se tak církev chystá žádat o dotaci zhruba 40 milionů korun, shání ale peníze na nutnou spoluúčast. Církev tak shání peníze prostřednictvím veřejné sbírky.

„Jedná se o kostely Vižnov, Heřmánkovice, Ruprechtice. A pak ještě v rámci projektu česko-polské spolupráce o kostel svaté markéty v Šonově," vysvětluje římskokatolický farář Martin Lanži.

Podle něj je havarijní stav především v Šonově, kde je nutné opravit strop kostela a také v nedalekých Heřmánkovicích: „Kde je ohrožená vzácná freska z osmnáctého století."

Čtěte také

Pokud farnost při své žádosti o dotaci uspěje, musí ovšem zhruba dva miliony zaplatit ze svého a jestliže takovou částku broumovská farnost nesežene, nezbyde nic jiného než vyplacení dotace odmítnout: „Nepůjdu do projektu, který by pak prostě zkrachoval. Protože farnost na to nemá."

Církev tak vypsala veřejnou sbírku a peníze shání jak od velkých firem, tak i od drobných dárců.

Unikátní kostely na Broumovsku - Šonov

Mezi ně patří Ilona Patrná z Křinic, malé obce ležící nedaleko Broumova.

Velice dobře zná kostel v Ruprechticích, o který se stará její babička a ona sama v něm měla svatbu, současný stav je podle ní katastrofální: „Ve špatném stavu je prakticky všechno. Myslím si, že tam někde dovnitř zatéká. Nechat to ještě pár let, tak se propadne střecha a pak už to je začátek zkázy."

Unikátní kostely na Broumovsku - Šonov

Také proto Ilona Patrná patří mezi pravidelné drobné dárce.

Peníze dává bez vyjímky každý měsíc: „Ve farnosti je zhruba něco kolem 200 lidí. A rozhodně každý přispívá. Pan farář řekne, že je sbírka na skupinu těch broumovských kostelů a opravdu se ty peníze vybírají. A každý dá. Každý podle svých možností."

Na účtu veřejné sbírky farnosti Broumov je momentálně 50 000 korun, potřeba ale bude mnohonásobně víc.

autor: PLE
Spustit audio