Dělníci opravují hradeckou léčebnu pro dlouhodobě nemocné. Obnova bude stát desítky milionů korun

26. srpen 2020 08:45

V Léčebně pro dlouhodobě nemocné v Hradci Králové dělníci opravují fasádu. Postupně vymění také okna a obnoví část interiérů. Stavební práce by měly vyjít na desítky milionů korun. Vedení léčebny muselo kvůli opravám snížit kapacitu pacientů. Jinak ale provoz budovy omezen není.

„Teď tady můžeme vidět pracovníky na lešení, kteří provádějí zbroušení omítek, doplňování jádrových omítek a štukování," říká stavbyvedoucí Vladimír Berný.

Dělníci opravují hradeckou léčebnu pro dlouhodobě nemocné

Opravy tady v Hradecké léčebně dlouhodobě nemocných začaly s dvouměsíčním zpožděním kvůli koronaviru. Dělníci sem proto přijeli až v polovině června.
„Základem těch prací je výměna veškerých špaletových oken na objektu. Potom se dělá v návaznosti na to samotná fasáda. Mění se veškeré klempířské prvky a uvnitř na chodbách se vymění linoleum."

Budova je památkově chráněná

Musí se tak dodržet původní způsob výstavby, dodává Vladimír Berný.
„To znamená, že používáme čistě vápenné materiály a původní řemeslné postupy. Oprava spočívá v tom, že veškerá nesoudržná omítka se musí otlouct a odstranit. Potom se ta místa doplňují takzvanou jádrovou omítkou, což je hrubá vrstva."

Dělníci opravují hradeckou léčebnu pro dlouhodobě nemocné

Navrch se ještě celá fasáda sjednotí přeštukováním. Práce by měly stát téměř 30 milionů korun. Část zaplatí evropská dotace.

Podle ředitele léčebny Radima Faltuse se kvůli opravám musela snížit kapacita pacientů.
„Čtvrtina budovy je uzavřená, aby se mohlo pracovat na rekonstrukci. A současně aby nedošlo k žádnému příkoří u našich pacientů a aby také personál mohl plnit své úkoly. To znamená, že snižujeme obsazenost lůžek zhruba o jednu čtvrtinu. Na ostatních pokojích provoz probíhá bez omezení."

V tuto chvíli je v léčebně zhruba 75 pacientů. Podle Radima Faltuse by opravy měly být hotové v červnu příštího roku.

autoři: Eliška Horáková , baj
Spustit audio

Související