Dědkostav letos na hradě Potštejn opraví venkovní schodiště. Pánové v důchodovém věku se činí

2. únor 2020 10:17

Zříceninu hradu Potštejn na Rychnovsku letos čekají další opravy. O ně se už po mnoho let stará místní sdružení seniorů Dědkostav. Pánové v důchodovém věku se opravám věnují ve svém volném čase, co je potřeba udělat a jak, to řídí nezávislý starosta obce Petr Dostál. Na hrad s ním vystoupala reportérka Jana Házová.

Procházíme druhou bránou potštejnského hradu. Míříme do kopce a pod nohama nám křupe sníh. Zatím se tedy ještě na hradě nepracuje, ale určitě jsou nějaké plány už připraveny.

„Budou pokračovat práce Dědkostavu zejména na druhé bráně. Budeme se snažit dozdít zdi a nějakým způsobem to ještě lépe zajistit. A potom bude finančně náročnější úprava uvnitř hradu, která se bude týkat schodišť a přístupových cest včetně zábradlí. Protože to děláme ze dřeva, tak to musíme každý rok opravovat. Chystáme tedy vylepšení," říká Petr Dostál.

Udýchaní vcházíme do vnitřního nádvoří hradu

„Budeme letos pracovat zejména na kaplí svatého Jana Nepomuckého, tak bude asi ten nejdražší úsek. Je tam propadlá díra do podzemní chodby a my jsme to kdysi jen tak provizorně přemostili dřevěnou konstrukcí. Ale za těch pět, šest let už to prostě přestává sloužit. Takže bychom tam chtěli udělat nějakou kovovou, pozinkovanou konstrukci, která by už sloužila delší období."

Zříceninu hradu Potštejn na Rychnovsku letos čekají další opravy

Došli jsme nahoru na kopeček, ale ještě nejsme na nejvyšším bodu tohoto hradu.

Čtěte také

„Jsme u zadní strany kaple svatého Jana Nepomuckého. Vlevo je vstup do podzemních chodeb, který jsme asi před 12 lety upravili. Protože od šesté brány, cože je ta stavba nahoře, se celá stěna propadla dolů. Vznikl tady kráter veliký zhruba 12 metrů. Tak jsme museli zase zespodu stavět nahoru, aby se to celé staticky zajistilo."

„A v letošním roce, jak dál pokračuje schodiště, zatím z pražců na dřevěné konstrukci, je vidět díra do podzemí a tu potřebujeme přemostit. A lépe zabezpečit zejména zábradlí, protože to stále uhnívá," dodává Petr Dostál.

Práce na hradě Potštejně letos tedy začnou dostavbou druhé brány a pokračovat budou uvnitř hradu nad kaplí svatého Jana Nepomuckého.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související