Databáze Paměti národa shromáždila už přes 10 500 osobností. Český rozhlas je partnerem projektu

31. leden 2020

Do projektu Paměť národa se zapojily také žákyně ZŠ Jiráskova a studentky gymnázia z Vysokého Mýta. Český rozhlas Hradec Králové jim nabídl své studio, kde si mohly pod odborným vedením zpracovat své natočené materiály. Jak jim to šlo a jak se jim v rozhlasovém studiu líbilo?

Čtěte také

Český rozhlas je partnerem projektu Paměť národa, jedné z nejrozsáhlejších veřejnosti volně přístupných sbírek vzpomínek pamětníků v Evropě.

Databáze pamětníků událostí 20. století se stále rozrůstá, a to i díky mladým lidem, žákům základních škol a studentům, kteří se po celé republice do projektu s chutí zapojili.

Patří k nim i studentky Gymnázia Vysoké Mýto - Kateřina Vostřelová, Barbora Čejková a Nina Dudková, které redaktorka Romana Pacáková zastihla zrovna při práci v rozhlasovém studiu.

Paměť národa spravuje obecně prospěšná společnost Post Bellum, založená v roce 2001 novináři a historiky, kteří si uvědomili, jak důležité je zaznamenat osobní vzpomínky lidí na druhou světovou válku a komunismus. Sbírka je volně přístupná jako další pramen poznávání minulosti nebo pro poučení o naší historii.

Žákyně ZŠ Jiráskova a studentky Gymnázia Vysoké Mýto při práci na projektu Paměť národa v Českém rozhlase Hradec Králové

Příběhy pamětníků zpracovaly také žákyně Michala Matoušková a Vendula Doležalová ze ZŠ Jiráskova Vysoké Mýto a studentky tamního gymnázia - Sára Lišková, Sofia Serbáková. A těch se Romana Pacáková zeptala, jak si pro práci na projektu vybraly "svého" pamětníka".

Paměť národa je veřejnosti přístupná online od roku 2008 jako databáze pamětníků, kteří byli přímými svědky událostí 20. století a zažili dva totalitní režimy: nacismus a komunismus. Příběhy pamětníků ukazují, jak tyto režimy ovlivňovaly životy jednotlivců, a umožňují nahlédnout jejich podstatu.

Paměť národa
je mezinárodní sbírka vzpomínek pamětníků důležitých historických událostí 20. století. Dostupná je v stejnojmenném internetovém archivu, na jehož budování se podílejí jednotlivci i organizace z ČR a dalších zemí.

Ve své databázi má Paměť národa už více než 10 a půl tisíce pamětníků a více než 10 tisíc registrovaných badatelů. Mezi nimi jsou i žákyně a studentky z Vysokého Mýta.

Výsledky své práce budou děvčata veřejnosti prezentovat v úterý 4. února 2020 v Šemberově divadle ve Vysokém Mýtě. Slavnost začne v 17 hodin. Jste srdečně zváni.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.