Dagmar Ruščáková: Zapomenuté sady

29. červen 2014

Koukám z okna do korun našich prastarých ovocných stromů, na jaře hučících včelami pilně poletujícími ve voňavé záplavě květů a teď, na začátku léta, obsypaných drobounkými zelenými plody, a srdce mi jihne. Mám ráda všechny stromy, ale důstojná křehkost starých ovocných stromů, s péčí zasazených a celá desetiletí opečovávaných hospodářem má prostě proti těm divokým něco navíc.

A právě v období kvetoucích stromů a nyní v čase červenajících se třešní, člověk snadno v přírodě nachází pozůstatky starých sadů, které pomalu pohlcuje divoká krajina, protože lidé tam už nežijí. Když je pozůstalých stromů víc, člověk i odhadne, kde se kdysi rozkládal sad, někde najde i zbytky základů domu, ke kterému stromy původně patřily.
A tak staré ovocné stromy uchovávají zlomky paměti místa, kde rostou. Ráda přemýšlím, jak to tam asi vypadalo, když byly stromky mladé, patřily k domu a hospodář s hospodyní každý rok střehli počasí, aby stromy správně vykvetly, aby je včely opylily a oni se mohli spolehnout na úrodu, která jim zajistila část zásob na dlouhou zimu.
Stromy byly prořezávané, jejich kmeny bílené, rány po uříznutých nebo uražených větvích byly pečlivě natírané štěpařským voskem, aby se strom správně zacelil. A teď zůstaly samy. Je zajímavé, že tyhle stromy vypadají tak nějak ztraceně vedle stejně opuštěných ovocných stromů lemujících silnice. To proto, že ony byly původně domácí, ne divoké, zatímco ty okolosilniční ke své cestě patří.
Když občas kolem těchto opuštěných stromů chodím, tak na ně většinou promluvím, pochválím je, že se hezky drží a pořád ještě každý rok přinesou nějaké ovoce. Co na tom, že ho sklízejí jenom ptáci! A věřím, že je jim to dělá dobře, protože ovocné stromy jsou stromy společenské.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.