Dagmar Ruščáková: Záděra

3. prosinec 2017

„A kruci! Záděra! Jak a kdy se mi to vlastně povedlo?" Koukám na maličkou ranku hned vedle nehtu na palci pravé ruky a preventivně vzdychám. Ne proto, že by to tak bolelo, ale proto, že mě to bude otravovat.

Dlouholeté zkušenosti mě naučily, že na rukách - a zejména na té pracovitější - se musejí drobné ranky dobře ošetřit, protože v opačném případě mají tendenci se bolestivě pomstít. Přitom stejná ranka třeba na předloktí by měla těžkosti vůbec na sebe upozornit!

Jdu do koupelny pro peroxid a přemýšlím nad tím, v kolika směrech lze v životě aplikovat analogii léčení jedné hloupé záděry. V zásadě jde o drobný problém, který se objevil na exponovaném místě. Zatímco jeho okamžité řešení je obvykle snadné, byť vyžaduje jistou disciplinovanost, jeho neřešení vede k významným komplikacím. V analogiích pak k podstatně horším, než je zanícený prst.

Každý aspoň trochu myslící člověk ví, že obecně zanedbání zdravotního problému ho bude později stát nepoměrně víc, v horším případě i život. Ale kolik lidí podle toho jedná? Jen se koukněte kolem sebe.

prsty, véčko, vítězství

Jenže existují další analogie - třeba ve vztazích. Rodinných, partnerských, nebo v týmu na pracovišti. Někdy stačí neřešit drobný komunikační problém, který se ale vyskytuje ve vypjaté situaci, a následky mohou být stejně těžké, jako ty zdravotní. Můžeme zabrousit i do finančních záležitostí - i jedna ignorovaná faktura může způsobit, že i jinak spořádanému člověku padne na hlavu hrozivá exekuce.

Když to tak vezmu, tak je taková záděra na palci vlastně názorná připomínka krizového řízení. Je třeba si v prvé řadě uvědomit riziko, pak ho vyhodnotit, navrhnout řešení a bez zbytečných odkladů ho uskutečnit. Aby se předešlo následné krizi.

Ale konec řečí. Peroxid už byl aplikován, teď ještě musím přijít na to, jestli jsem minule opravdu koupila ty náplasti. V nákupním seznamu byly určitě napsané!

Dagmar Ruščáková, novinářka a publicistka, šéfredaktorka internetového deníku o zvířatech a lidech Dedeník a externí spolupracovník Českého rozhlasu Hradec Králové.

Dagmar Ruščáková
Spustit audio